Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ CSM se întrunește în…

DOC CSM se întrunește în ședință după ce Parlamentul a desemnat trei membri din partea societății civile

Imagine simbol

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) format din trei non-judecători Tatiana Ciaglic, Ion Guzun, Alexandru Postica și magistrata din vechea garnitură Nina Cernat se întrunește marți, 4 aprilie, în ședință.

Pe ordinea de zi a ședinței figurează sesizarea Curții Constituționale referitoare la controlul constituționalității unor prevederi din Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii. Tot în această ședință urmează să fie examinat planul de acțiuni al CSM pentru anul 2023.

Săptămâna viitoare, noul CSM urmează să examineze demersurile judecătoriilor Strășeni și Hâncești, referitor la alocarea mijloacelor financiare suplimentare în vederea achitării indemnizației judecătorilor și funcționarilor publici demisionați.

Joi, 30 martie, Parlamentul a numit în funcție trei membri ai CSM. Este vorba despre Tatiana Ciaglic, Ion Guzun și Alexandru Postica au fost numiți, pe un mandat de șase ani, în funcția de membru al CSM.

Potrivit legislației, CSM este constituit din 12 membri. Șase dintre ei, care nu fac parte din rândul judecătorilor, sunt numiți de Parlament, cu votul a trei cincimi dintre deputații aleși. În condițiile în care Adunarea Generală a Judecătorilor a amânat alegerea membrilor permanenți ai CSM din rândul magistraților, președinta Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, Olesea Stamate, a explicat anterior pentru Ziarul de Gardă că CSM-ul poate deveni funcțional cu doar patru membri (trei non-judecători și un magistrat din vechea garnitură).

„(…) Eventual, dacă Parlamentul îi votează astăzi (n.red. joi, 30 martie) pe cei trei (n.red. candidați non-judecători) propuși de Comisie, vor fi patru membri și el (n.red. CSM) devine funcțional, poate lua decizii din punctul meu de vedere. El nu ar trebui să ia decizii pe cariera judecătorilor, mai degrabă decizii de administrare, adică de deblocare a anumitor procese, de anunțare a concursurilor necesare (…). Potrivit legislației, CSM este deliberativ când 2/3 din membrii aflați în exercițiul funcției sunt prezenți la ședință. În exercițiul funcției vor fi patru, în cazul în care aceștia trei sunt votați de Parlament (…). Ținând cont de faptul că componența este redusă la majoritatea membrilor din partea societății civile și este un singur judecător, evident că legalitatea sa în deciziile de carieră poate fi pusă la îndoială, respectiv acest CSM urmează să pornească deblocarea anumitor procese, să lanseze concursuri, ca între timp Adunarea Generală a Judecătorilor să-și numească reprezentanții săi în CSM și CSM-ul, deja în componență deplină, să poate preia procesele și să le continue (…)”, a declarat Olesea Stamate.