Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Avocații lui Șor au…

DOC Avocații lui Șor au solicitat pentru a opta oară strămutarea dosarului de la Cahul la o altă instanță egală în grad. Motivul invocat – un articol al ZdG cu declarațiile președintelui Curții de Apel Cahul. Decizia CSJ

Pentru a opta oară avocații lui Ilan Șor – politicianul condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani, au cerut strămutarea judecării cauzei penale în privința lui Șor, de la Curtea de Apel Cahul, la o altă instanță egală în grad.

De această dată, motivul invocat de avocații angajați și plătiți de Șor este un articol publicat de Ziarului de Gardă în care se conțin declarațiile președintelui Curții de Apel Cahul, Ruslan Petrov, în legătură cu desfășurarea procesului lui Ilan Șor după ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a acceptat demisia judecătoarei raportor Nina Veleva.

Și de această dată, magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au respins solicitarea apărătorilor lui Șor, ca fiind neîntemeiată.

Încheierea în acest sens a fost pronunțată la 9 iunie, de către Colegiul penal al CSJ, în componența magistraților – Nadejda Toma, Vladimir Timofti și Elena Cobzac. Încheierea CSJ este irevocabilă.

Judecătoarea Nadejda Toma a formulat o opinie separată în care menționează că „motivarea oferită de către Colegiul penal în încheierea din 9 iunie 2021 este una defectuoasă, deoarece reflectă în mod incorect argumentele înaintate de către parte și astfel lasă fără careva răspuns cele invocate în cerere”.


Astfel, în susținerea cererii avocatul Iulian Balan a invocat în calitate de temei pentru dispunerea strămutării cauzei un articol publicat de către Ziarul de Gardă, în care președintele Curții de Apel Cahul, Ruslan Petrov, a declarat pentru ZdG că examinarea dosarului lui Ilan Șor de la Curtea de Apel (CA) Cahul nu va fi reluată de la zero, după demisia acceptată de membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a judecătoarei Nina Veleva.

„Într-un articol publicat pe „Ziarul de Gardă”, au fost publicate declaraţii ale preşedintelui Curţii de Apel Cahul cu privire la mersul procesului după demisia judecătorului Veleva Nina, prin care se subînțelege că cercetarea judecătorească nu va fi reluată ci doar pot fi repetate unele acțiuni procesuale, aceste declarații denotă bănuiala cu privire la faptul că acest aspect s-a decis în afara ședințelor de judecată în comun cu președintele de instanță, autoritatea ultimului în fața judecătorilor de la Curtea de Apel Cahul fiind subînțeleasă prin alte declarații ale președintelui în cadrul ședinței comune organizate de Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului cu factorii de conducere din sistemul judecătoresc din 17.03.2021”, se menționează în Încheierea CSJ.

Magistrații CSJ au respins solicitarea celor trei avocați ai lui Șor, motivând că circumstanţele invocate nu sunt relevante și nu pot servi temei pentru strămutarea cauzei

În astfel de circumstanţe, argumentele invocate de către solicitantul cererii de strămutare, nu sunt incidente instituţiei de strămutare a cauzei date la o altă instanţă de judecată egală în grad, ce ar duce la examinarea obiectivă, rapidă şi completă a ei. Având ca reper cele menţionate, Colegiul penal concluzionează de a respinge cererea de strămutare înaintată de avocatul Balan Iulian în numele inculpatului Șor Ilan, ca fiind neîntemeiată”, se arată în Încheierea CSJ.

Încheierea CSJ din 9 iunie:

Ultima cerere de strămutare, a șaptea la număr, a fost respinsă la 12 mai curent.

La 9 februarie 2021, Ziarul de Gardă a publicat un articol în care a scris că, potrivit președintelui CA Cahul, Ruslan Petrov, examinarea dosarului lui Ilan Șor de la Curtea de Apel (CA) Cahul nu va fi reluată de la zero, după demisia acceptată de membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a judecătoarei Nina Veleva. Într-un răspuns oferit pentru ZdG, judecătorul a menționat că judecătorul – raportor care îi va lua locul magistratei Veleva va avea la dispoziție un termen pentru a face cunoștință cu materialele cauzei penale. Dacă va avea nevoie de a concretiza chestiuni suplimentare, noul judecător este în drept să solicite repetarea unor acțiuni procesuale deja efectuate în ședință în lipsa lui.

La 27 aprilie, fostul președinte al Consiliului de Administrație al Băncii de Economii Ilan Șor a anunțat că este gata să returneze suma de bani care i se impută și să o revendice ulterior de la beneficiarii reali ai fraudei bancare.

Dosarul lui Șor se află la Curtea de Apel Cahul din 2017, iar de atunci zeci de ședințe de judecată au fost amânate din varii motive.

Reţinut în mai 2015, Ilan Şor a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, dar instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă. Dosarul se află în examinare la Curtea de Apel Cahul.

Ilan Șor, în privința căruia este aplicată interdicția de a părăsi țara, a apărut în spațiul public pentru ultima oară la 12 iunie 2019, în cadrul unei conferințe de presă. Se întâmpla cu două zile înainte ca PDM să cedeze puterea și să treacă în opoziție.

La 30 iulie 2019, Ministerul Afacerilor Interne a declarat că Ilan Șor a părăsit ilegal țara și că a fost anunțat în căutare națională și internațională.

La 15 august 2019, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, deputații l-au lipsit pe Ilan Șor de imunitate parlamentară.

La 23 august 2019, șeful oficiului INTERPOL din Republica Moldova declara pentru Ziarul de Gardă că Ilan Șor se află în Israel, stat al cărei cetățenie o deține.