Principală  —  IMPORTANTE   —   Directorul liceului „Orizont” despre reținerea…

Directorul liceului „Orizont” despre reținerea sa: „Presupun că totul se rotește în jurul finanțării Turciei pentru reconstrucția Președinției”

La aproape un an de la solicitarea autorităților turcești de a închide liceele „Orizont” din R. Moldova, la 31 martie 2018, directorul instituției este reținut la Aeroportul Internațional Chișinău. Timp de șapte ore, Turgay Șen este mai întâi interogat de către ofițerii Serviciului Informații și Securitate a R. Moldova, apoi audiat de către procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), iar ulterior eliberat cu interdicția de a părăsi țara pentru următoarele 10 zile. Conducerea PCCOCS refuză să ofere detalii despre dosar, pe motiv că „investigațiile sunt la etapa inițială”. Între timp, aflăm de la directorul liceului că dosarul penal în care acesta are statut de bănuit a fost intentat în noiembrie 2017,  pe motive de „finanțare a terorismului”. Turgay Șen presupune că dosarul a fost deschis la indicația conducătorilor din R. Moldova, în interesul conducerii autoritare din Turcia, ca răspuns la finanțarea reparației în sumă de peste 10 milioane de euro a clădirii Președinției R. Moldova, asigurată în totalitate de Guvernul Turciei. 

31 martie 2018, ora 05:30 dimineața. Turgay Şen, directorul general al Liceului Teoretic „Orizont” urma să plece în România la o conferință.  La Aeroportul din Chișinău, la punctul de control al pașapoartelor i s-a spus că sunt unele probleme și că trebuie să aștepte.  Ulterior, Turgay Şen a fost dus la PCCOCS pentru a fi audiat. După 7 ore de audieri,  directorul a fost eliberat, cu interdicția de a părăsi țara în următoarele 10 zile.

La cinci ore de la reținere, PCCOCS a venit cu un comunicat de presă publicat pe o rețea de socializare.

„În cadrul investigării de către PCCOCS a unei cauze penale, astăzi, de către ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) a fost escortat la sediul PCCOCS cetățeanul Turciei, Șen Turgay Mustafa, pentru a fi audiat în privința unor circumstanțe ce fac obiectul unei cauzei penale cu privire la fapte calificate ca infracțiuni grave și deosebit de grave. După atribuirea acestuia a calității procesuale de bănuit și efectuarea audierilor, Șen Turgay Mustafa a părăsit sediul PCCOCS”, se arată în comunicat.

Șeful adjunct al PCCOCS: „Alte detalii nu vă pot oferi”

Solicitat de Ziarul de Gardă, adjunctul șefului PCCOCS, Vitalie Busuioc, ne-a comunicat că, la etapa actuală, alte detalii decât cele oferite în comunicatul oficial, nu pot fi oferite presei.

„Sigur că dacă în comunicat este prevăzut faptul că dumnealui a fost audiat, există o cauză penală, în cadrul căreia efectuăm anumite investigații, pe care nu putem, în prezent să o facem una publică sau să oferim mai multe detalii. În momentul în care investigațiile sunt la etapa inițială, nu putem să spunem care este statutul dumnealui, ce acțiuni facem, pentru că deja o să facem o investigație publică, iar noi nu urmărim acest lucru.

Codul de procedură penală ne oferă anumite posibilități să facem anumite detalii publice în momentul în care avem anumite realizări cu aplicarea unor măsuri preventive sau efectuarea unor percheziții. Nu suntem la această etapă și alte detalii nu vă pot oferi în prezent”, a declarat, pentru ZdG, Vitalie Busuioc, șeful adjunct al PCCOCS.

Potrivit lui Vitalie Busuioc, din momentul reținerii (31 martie), Turgay Şen nu are dreptul să părăsească țara în următoarele zece zile. Întrebat când a fost inițiată investigația pe cauza dată, șeful adjunct al PCCOCS a declarat că nu are dreptul să ne ofere astfel de detalii.

„Pe parcursul a 7 ore de reținere, nu mi s-a oferit nicio explicație din partea organelor de drept”

Solicitat de ZdG, directorul general al Liceului „Orizont”, Turgay Șen, a acceptat să ne ofere mai multe detalii despre cazul său. Acesta ne-a comunicat că pe parcursul a 7 ore de reținere, nu i s-a oferit nicio explicație din partea organelor de drept privind reținerea sa,  ci i s-a spus doar că „posibil să fie o eroare, ne cerem scuze”. Intuind că ar urma o schemă de returnare a sa în Turcia, similară cu cea din Kosovo, care a avut loc cu o săptămână înainte, Turgay Șen a scris o cerere prin care a cerut azil politic, iar depunerea ei a durat patru ore. Cererea a fost înregistrată doar după ce au fost invitați reprezentanții organizației non-guvernamentale „Centrul de Drept al Avocaților”, parteneri ai UNHCR (Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați), care, la fel, au întâmpinat aceeași problemă privind depunerea și înregistrarea cererii de azil. Directorul liceului „Orizont” spune că angajații Poliției de Frontieră au ignorat temerea sa de a fi persecutat de către forțele de ordine turcești. La insistența reprezentantului „Centrului de Drept al Avocaților”, cererea de azil a fost înregistrată abia după două ore de la sosirea acestuia la fața locului.

La 29 martie curent, șase cetățeni turci – cinci angajați ai școlilor Mehmet Akif din Kosovo și un medic – au fost arestați la Gjakova și Pristina. Se întâmplă la o lună după ce în februarie curent, aflat într-o vizită în Kosovo, ministrul adjunct al justitiei din Turcia, Biljal Ujar, și-a exprimat îngrijorarea față de acțiunile mai multor membri ai organizației lui Fetullah Gulen din Kosovo. Agenția turcă Anadolu a anunţat că cei 6 turci, presupuşi membri ai organizaţiei lui Fetullah Gulen, au fost capturaţi printr-o operaţiune desfăşurată de MIT (serviciul intern de securitate al Turciei) şi aduşi în Turcia.

Drept urmare, premierul kosovar Ramush Haradinaj i-a demis vineri, 30 martie, pe ministrul de interne şi pe şeful serviciilor secrete. Haradinaj a spus că nu a fost informat despre operaţiunea de expulzare a celor şase, care au fost arestaţi joi în Kosovo pentru presupuse legături cu şcoli finanţate de mişcarea clericului turc, exilat în SUA, Fethullah Gulen, pe care Ankara îl acuză că s-a aflat în spatele tentativei de lovitură de stat din 2016, relatează Agerpres.

Organizații pentru drepturile omului internaționale au criticat decizia de expulzare a celor șase, având în vedere represiunile la care sunt supuși în Turcia cei care au lucrat în școlile susținute de Gulen.

Fethullah Gulen, fost aliat al lui Erdogan şi care trăieşte în exil în Statele Unite de la sfârşitul anilor 1990, este acuzat de preşedintele turc că s-ar afla în spatele tentativei de lovitură de stat de la 15 iulie 2016. Gulen neagă categoric acuzaţia. Clericul se află în fruntea unei vaste reţele de ONG-uri şi şcoli din întreaga lume şi a deschis în ultimele decenii mai multe instituţii de învăţământ în Balcani, Africa şi Asia Centrală.

Cauza penală a fost inițiată în noiembrie 2017

Turgay Șen presupune că autoritățile moldovenești de comun acord cu serviciile secrete ale Turciei au organizat același scenariu ca și în Kosovo. „Deci, scenariul era transmiterea mea către reprezentanții Turciei. Doar după forfota cu depunerea cererii de solicitare a azilului politic în R. Moldova, reprezentanții SIS mi-au pus la dispoziție în formă electronică o citație la procuratură”, declară directorul general al liceului „Orizont”.

În citația care i-a fost prezentată, era indicat că dosarul penal în care Turgay Șen are statut de bănuit a fost inițiat în noiembrie 2017, pe motive de „finanțare a terorismului”.

„Din noiembrie 2017 până în prezent, am efectuat câteva vizite peste hotare, în țările UE, dar nu am fost oprit niciodată”, se arată în răspunsul lui Turgay Șen.

„Presupun că totul se rotește în jurul finanțării Turciei pentru reconstrucția clădirii Președinției din R. Moldova”

Turgay Șen, presupune că închiderea liceelor Orizont face parte din promisiunea conducerii R. Moldova ca răspuns la finanțarea Turciei pentru reconstrucția clădirii Președinției din R. Moldova.

Presupun că totul se rotește în jurul finanțării Turciei a clădirii Președinției din R. Moldova, iar închiderea liceelor „Orizont” face parte din promisiunea conducerii R. Moldova ca răspuns la această finanțare, deoarece în timpul vizitei prim-ministrului turc în primăvara anului trecut în R. Moldova, acesta a declarat public să fie închise aceste școli pe motiv că profesorii ar fi participat la organizarea puciului din iulie 2016 în Turcia”, susțineTurgay Șen.

Directorul liceului consideră că „susținerea relațiilor cu  liderul autoritar turc de către unii politicieni din R. Moldova, constituie un pas înapoi în planul integrării R. Moldova în lumea democratică și liberă”.

În 2017 autoritățile turcești au cerut în mod deschis R. Moldova să închidă rețeaua de licee „Orizont”

În perioada 5 – 6 mai 2017, prim-ministrul Republicii Turcia, Binali Yildirim, s-a aflat în într-o vizită oficială în R. Moldova, la invitația premierului R. Moldova, Pavel Filip. Atunci, premierul turc a cerut autorităților noastre să închidă rețeaua de licee „Orizont”, deoarece ar face parte dintr-o rețea teroristă, condusă de clericul Fethullah Gülen. Potrivit acestuia, anume această organizație ar fi pus la cale lovitura de stat, care a avut loc în Turcia în vara anului 2016, scrie Ziarul Național.

Prim-ministrul R. Moldova, Pavel Filip alături de Premierul Turciei, Binali Yildirim, 5 mai 2017/Sursa foto: gov.md

În acest context, premierul moldovean a sugerat că mai întâi trebuie să fie demonstrat faptul că rețeaua de licee „Orizont” s-ar ocupa cu alte activități decât cele din domeniul educației. „Dacă sunt evidențe, desigur că noi așteptăm experții din Turcia să vină și să ia legătura cu instituțiile de forță, cum ar fi Serviciul de Informații și Securitate sau Ministerul Afacerilor Interne, astfel ca să putem aborda această întrebare exact în albia legală”, declara în mai 2017, premierul Pavel Filip.

Reconstrucția clădirii Președinției și vacanțe de lux pe tărâmurile Turciei: cadourile președintelui Erdogan pentru Igor Dodon

La 19 februarie curent, au început lucrările de reparație a edificiului Președinției R. Moldova, devastat în urma protestelor din 7 aprilie 2009. Costul total al proiectului, de circa 10 milioane de euro, va fi achitat integral de Guvernul Turciei și include atât reparația sediului, cât și mobilierul necesar. Edificiul Președinției urmează să fie dat în exploatare pe 27 august 2018, de Ziua Independenței R. Moldova, iar la inaugurare va fi invitat și președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan. Președintele R. Moldovca, Igor Dodon, cu o poziție de statalist convins, pro-rus și apărător al ortodoxiei, i-a cerut lui Erdogan să sponsorizeze reabilitarea clădirii încă iulie 2017, în cadrul vizitei sale la Ankara. În niciuna dintre aparițiile sale publice, însă, Igor Dodon nu a spus în ce condiții președintele unui stat străin se angajează să investească bani în edificiul care găzduiește șefia unei alte țări sau ce avantaje ar obține în schimb. Dimpotrivă, Dodon susține că repararea clădirii Președinției nu prevede nimic în schimb.

Igor Dodon împreună cu ex-ambasadorul Turciei în R. Moldova, Hulusi Kılıç și reprezentanții agenției TIKA la sediul Președinției, 22 februarie 2018

În iunie 2017, ZdG a scris că Igor Dodon își petrece vacanța împreună cu familia la un hotel de lux  de pe coasta Mării Mediterane. Șeful statului a declarat că vacanța i-a fost propusă de consula R. Moldova în Antalya, care a infirmat însă acest lucru. Într-o altă declarație pentru presă, Igor Dodon a afirmat că vacanța pentru familia sa a fost un cadou din partea președintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Fondatorii liceului „Orizont”: cetățeni ai Olandei, Danemarcii, României, SUA, Turciei și R. Moldova

Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont” a fost fondată în R. Moldova în anul 1993. În prezent, instituția are 5 filiale, dintre care trei sunt amplasate în mun. Chișinău, una în mun. Bălți și una în or. Ceadîr-Lunga. În cele cinci filiale, își fac studiile 1 691 de elevi. Angajați ai instituției de învățământ sunt 376 cetățeni ai R. Moldova, Turciei și Albaniei.

Din 1997-2017, instituția are 1 570 de absolvenți, dintre care 597 au rămas să-și continue studiile în R. Moldova, iar 973 au fost înmatriculați la studii peste hotare.

La Olimpiadele Internaționale, în perioada anilor 1997-2018,  362 de elevi din cadrul instituției au luat locul I, 529 au revenit acasă cu locul II, iar locul III l-au ocupat 736 de elevi.

Fondatorii instituției sunt cetățenii SUA, Regatului Olanda, Regatului Danemarca, România, Turciei și R. Moldova.

„Astfel, considerăm că atacul regizat de către autoritățile turcești, este nu doar împotriva cetățenilor turci, dar vizează și încălcarea normelor internaționale, a drepturilor cetățenilor UE și a altor state terțe dezvoltate”, consideră directorul instituției, Turgay Șen.

Urmările puciului eșuat în Turcia, din 2016

În răspunsul directorului general al liceului Orizont pentru ZdG, se arată că, după puciul eșuat în Turcia, din 2016, autoritățile au emis o ordonanță de urgență care continuă pe parcursul a 2 ani și care prevede:

  • refuzul eliberării pașapoartelor de către ambasadele turcești;
  • arestul tuturor persoanelor care prezintă o amenițare a securității în special adepții mișcării Guleniste numită (FETO), etc.

În total, în Turcia au fost închise: 35 de organizații de sănătate, 934 de școli, 109 cămine studențești, 104 fondații, 1125 asociații, 15 Universități, 19 Uniuni.

  • 60 000 de funcționari publici inclusiv judecători, procurori, polițiști, profesori, și alți angajți birocrați au fost suspendați din funcție fără a fi investigați disciplina;
  • 3 048 de judecători și procurori sunt sub investigație;
  • 45 ziare, 16 posturi de televiziune, 15 jurnale, 3 Agenții de știri, 23 stații de radio, 29 Companii de publicație au fost închise.

Ultimele cifre arată că în Turcia sunt arestate 160 000 de persoane: funcționari publici, avocați, polițiști, militari, judecători, procurori, profesori, etc. „Situația actuală în Turcia nu o apreciem noi ci este expusă în rapoartele instituțiilor internaționale”, declară Turgay Șen, cu trimitere la raportul privind situația din Turcia realizat de „Asylum Research Consultancy (ARC)” din noiembrie 2017, publicat de către Biroul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR).

 

Foto: orizont.org