Principală  —  IMPORTANTE   —   Detalii despre perchezițiile CNA de…

Detalii despre perchezițiile CNA de la Consulatul R. Moldova la București: foști angajați, suspectați că ar fi perceput taxe de la cetățeni pe care nu le-ar fi introdus în registrele contabile ale misiunii diplomatice

În urma descinderilor de joi, de la Consulatul R. Moldova la București, responsabilii din cadrul Centrului Național Anticorupție anunță vineri, 23 octombrie, că mai mulți foști angajați ai misiunii dimplomatice sunt cercetați penal pentru abuz în serviciu într-o cauză penală în care sunt suspectați că ar fi perceput taxe de la cetațeni pe care nu le-ar fi introdus în registrele contabile ale Consulatului.

Detalii de la CNA:

Mai mulți foști angajați ai Consulatului Republicii Moldova la București sunt cercetați penal pentru abuz în serviciu într-o cauză în care sunt suspectați că ar fi perceput taxe de la cetățeni pe care nu le-ar fi introdus în registrele contabile ale misiunii. Este vorba despre plațile pentru adeverințele, eliberate de Consulat, care urmau a fi prezentate pentru schimbarea permiselor de conducere moldovenești în românești. Potrivit datelor anchetei, taxa oficiaăa pentru eliberarea unei adeverințe este de 35 de euro, iar aceste sume nu ar fi fost reflectate în contabilitatea misiunii. Estimativ, ar fi vorba despre o suma de peste 30 000 de euro care nu ar fi fost încasată de Consulat, banii fiind insușiți de persoanele responsabile de eliberarea acestor acte”, se menționează în nota CNA.

Potrivit Șefei Serviciului de Presă al CNA, informația despre „pretinsa schemă” a ajuns la CNA în septembrie 2020, ulterior fiind initiață o urmarire pentru verificarea acesteia.

La data de 22 octombrie, doi ofițeri ai CNA s-au deplasat la Ambasada R. Moldova la București pentru a desfășura audieri și pentru a ridica acte de evidență în scopul investigarii informației.

Responsabilii din cadrul CNA menționează că investigațiile continuă în acest caz, iar cu detalii ofițerii CNA susțin că vor reveni dupa analizarea tuturor probelor și circumstantelor faptei.

Procuratura Anticorupție conduce urmarirea penala.

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au efectat joi, 22 octombrie, mai multe percheziții la Consulatul R. Moldova la București.

Solicitați de către ZdG, rerezentanții CNA ne-au comunicat că acțiunile de urmărire penală au avut loc în cadrul unui dosar penal pornit pentru abuz în serviciu.

Șefa Serviciului de Presă al CNA, Angela Starinschi ne-a comunicat joi că în cadrul dosarului penal sunt vizați mai mulți foști angajați ai misiunii diplomatice la București.