Principală  —  IMPORTANTE   —   Descinderi la domiciliul fostului șef…

Descinderi la domiciliul fostului șef SIS, condamnat anterior la amendă în dosarul profesorilor turci expulzați din R. Moldova: este bănuit de îmbogățire ilicită

Procurorii efectuează marți, 29 martie, percheziții la domiciliul fostului director al Serviciul de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, într-un dosar penal pentru îmbogățire ilicită.

„Confirmăm efectuarea perchezițiilor la domiciliul lui Vasile Botnari, ex-director SIS. Perchezițiile sunt efectuate de către procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție, în cadrul unei cauzei penale pornite pe faptul îmbogățirii ilicite. Dupa finalizarea acțiunilor de urmărire penală planificate, vom reveni cu informații actualizate”, ne-au comunicat reprezentanții Procuraturii Generale.

În decembrie 2020, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) s-a autosesizat de două ori cu privire la banii achitați de fostul director al Serviciului de Informație și Securitate (SIS), Vasile Botnari, în cazul dosarului expulzării celor 7 profesori turci.

Fostul director al SIS, Vasile Botnari, singurul figurant în dosarul privind expulzarea celor 7 profesori turci de la Liceul Orizont din capitală, care în luna septembrie 2020 a fost condamnat cu suspendare, a plătit 125 de mii de euro prejudicii pe care le-a adus R. Moldova profesorilor turci extrădați și a mai achitat 380 de mii de lei pentru avionul charter care a fost arendat pentru transportarea profesorilor (în total echivalentul a 145 de mii de euro).

Astfel, ANI a inițiat un control pentru a investiga proveniența banilor pe care i-a achitat Botnari. Aceștia nu se regăseau în declarația de avere și interese personale depusă de fostul director SIS în acea perioadă.

Prin Sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din 15 iulie 2020, Vasile Botnari a fost condamnat la amendă penală în mărime de 88 de mii de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice timp de 5 ani.

De asemenea, inculpatul a achitat benevol, până la pronunțarea sentinței:
–    în folosul Ministerului Finanțelor – 125 de mii de euro – drept prejudiciu cauzat statului prin condamnarea Republicii Moldova la CtEDO, 
–    în folosul SIS – 348 432 lei pentru închirierea navei pentru îndepărtarea victimelor de pe teritoriul Republicii Moldova în Turcia.