Deputatul socialist Radu Mudreac nu a declarat peste 4 milioane de lei
Deputatul Fracțiunii PSRM Radu Mudreac nu a declarat peste 4 milioane de lei. Anunțul a fost făcut de Autoritatea Națională de Integritate (ANI), care a emis un act de constatare privind încălcarea regimului juridic al declarării averii și intereselor personale de către deputat.
Procedura de control a fost inițiată la începutul anului 2020, în baza sesizării unei organizații non-guvernamentală din domeniul prevenirii corupției, declară ANI.
În cadrul controlului, inspectorul de integritate a stabilit o diferență vădită, în mărime de peste 4 milioane 500 mii de lei, între averea dobândită și veniturile realizate de către deputat și familia sa, în perioada decembrie 2014 – august 2016. Această sumă a fost identificată de inspectorul de integritate în conturile bancare deschise pe firma familiei, administrată de soție, iar deputatul avea calitatea de fondator. Ulterior, firma a fost înstrăinată.
Deputatul socialist Radu Mudreac susține că firma respectivă a încheiat contracte de împrumut cu diverse persoane fizice, prin care a contractat împrumuturi financiare în sumă totală de peste 4 milioane 790 de mii lei, pentru construcția unui spațiu comercial în centrul capitalei.
Inspectorul de integritate a respins argumentele invocate de parlamentar, deoarece persoanele fizice vizate nu dispuneau oficial de mijloace financiare pentru împrumutarea unor astfel de sume.
Actul de constatare:
Inspectorul de integritate a remis un denunț Procuraturii Generale a R. Moldova pe aspectul comiterii a două infracțiuni, ce cad sub incidența Codului Penal al R. Moldova, și anume îmbogățire ilicită și spalarea banilor.
Totodată, a fost sesizat Serviciul Fiscal de Stat pentru efectuarea unui control fiscal asupra deputatului pe perioada vizată.
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.