Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Declarația fostului premier Vlad Filat,…

Declarația fostului premier Vlad Filat, pentru ZdG, după ce a fost eliberat din detenție. Ce urmează să facă astăzi

Contactat de Ziarul de Gardă, fostul premier Vladimir Filat ne-a spus ce va face imediat ce a fost eliberat din detenție, înainte de termen.

Filat ne-a spus că astăzi, 3 decembrie, a fost eliberat din detenție și că în aceste momente merge să-și viziteze părinții pe care nu i-a văzut de mult timp.

Fostul premier ne-a mai spus că cel puțin astăzi nu va participa la nicio emisiune și nu va face niciun comentariu la acest subiect.

„Vă rog să înțelegeți, sunt într-o stare… Acum mă duc acasă, acum mă duc să-mi vizitez părinții, vreau să petrec timpul cu ei. Astăzi sigur nu voi participa la nicio emisiune sau televiziune. Încercați să înțelegeți. Ulterior o să revin cu alte comentarii. Vă mulțumesc”, a comunicat Vlad Filat pentru Ziarul de Gardă.

„Există o încheiere a instanței de judecată Chișinău în privința lui Vladimir Filat și noi suntem obligați să o punem în executare. V. Filat a fost eliberat”, a comentat Oleg Pantea, purtătorul de cuvânt al Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Vladimir Filat a fost încarcerat la 15 octombrie 2015. El a stat în penitenciar timp de 4 ani și o lună.

La 30 iulie 2019, Judecătoria Chișinău a pronunțat o încheiere prin care a constatat că Vladimir Filat a fost deținut în „condițiile inumane și degradante”, între 23 octombrie 2015 și 30 iulie 2019, și a recompensat aceste prejudicii prin reducerea cu 682 de zile a pedepsei cu închisoarea. Respectiv, fostului premier, care mai ar mai avea de ispășit cinci ani și două luni de închisoare, i-a fost redus termenul de detenție cu un an și zece luni.

Vladimir Filat a fost condamnat de instanțele de judecată din R. Moldova la nouă ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de corupere pasivă și trafic de influență. Acesta a ajuns după gratii în urma unui denunț depus de Ilan Șor.

Pe rolul Judecătoriei Chișinău se află al doilea dosar penal pe numele lui Vlad Filat. Ex-premierul este acuzat în acest caz de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Fostul premier pledează nevinovat.