Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Decizia instanței la solicitarea unui…

Decizia instanței la solicitarea unui candidat de a anula rezultatul concursului pentru funcția de procuror general

Judecătoria Chișinău a respins cererea înaintată de unul dintre foștii candidați la funcția de procuror general, care a solicitat suspendarea executării hotărârii luată de Comisia de concurs cu privire la preselectarea celor patru candidați la funcția de procuror general. 

„Se respinge cererea de suspendare a actului administrativ defavorabil și suspendarea procedurilor administrative, formulată în cauza de contencios administrativ la cererea de chemare în judecată înaintată de ***** împotriva Ministerului Justiției și Comisiei pentru preselecția candidaților la funcția de Procuror General cu privire la contestarea hotărârii de selectare a candidaților la funcția de Procuror General”, este menționat în încheierea luată de judecătoarea Violeta Chisilița la 27 noiembrie.

Adjunctul Procurorului General, Eduard Bulat, a declarat anterior pentru Ziarul de Gardă că a înaintat această cerere de chemare în judecată din perspectiva a două aspecte: încălcarea regimului juridic al conflictului de interese și lipsa transparenței.

„Unul dintre aspecte se referă la nulitatea absolută a actului emis de Comisie, determinată de încălcarea regimului juridic al conflictului de interese, deoarece unul dintre candidați era în anumite relații cu unul dintre membrii Comisiei. A lipsit și un mecanism și regulament care să prevadă expres care sunt modalitățile de evaluare și punctare a fiecărui candidați. S-a lăsat o marjă mare de subiectivism pentru membrii Comisiei, care puteau evalua candidații după criterii pe care noi nu le cunoaștem, susține procurorul.

Cu privire la încălcarea regimului juridic al conflictului de interese, instanța menționată că pentru a satisface cerința suspiciunii de ilegalitate, urmează a fi invocate bănuieli rezonabile, motive suficiente și relevante ce ar justifica suspendarea actului administrativ până la verificarea legalității acestuia în cadrul procedurilor judiciare: „Examinând la această etapă aspectele invocate în cererea de chemare în judecată, printr-o eventuală încheiere de suspendare, judecătorul riscă să dea apreciere anticipată temeiniciei pretențiilor din acțiune”.

Fosta ministră a Justiției, a anunțat anterior despre anularea rezultatelor pentru preselectarea candidaților la funcția de procuror general. După învestirea noului Guvern, condus de Ion Chicu, noul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, a decis însă să expedieze Consiliului Superior al Procurorilor lista celor patru candidați selectați de Comisia de concurs, printre care se numără Oleg Crîșmaru, Vladislav Gribincea, Veaceslav Soltan și Alexandr Stoianoglo. Candidatura noului procuror general urmează a fi selectată astăzi, 28 noiembrie, de către membrii Consiliului Superior al Procurorilor.