Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CSM solicită Ministerului Finanțelor să…

CSM solicită Ministerului Finanțelor să aloce peste 2 milioane de lei pentru judecătorii care și-au dat demisia

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) solicită Ministerului Finanțelor să identifice posibilități de alocare a circa 3 milioane de lei pentru a achita indemnizația unică de concediere pentru mai mulți judecători care și-au dat recent demisia de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).

Potrivit unei hotărâri din 13 noiembrie, în adresa CSM a parvenit un demers din partea șefului Secretariatului CSJ prin care, având în vedere insuficiența mijloacelor financiare, se solicită alocarea resurselor financiare suplimentare pentru anul curent în mărime de 2,8 milioane lei, pentru a achita indemnizațiile unice de concediere judecătorilor Tatiana Vieru, Dumitru Visternicean, Valeriu Doagă, Iulia Sîrcu și Elena Covalenco.

La 20 noiembrie curent Ministerul Finanțelor a propus spre consultări publice un proiect de hotărâre cu privire la redistribuirea unor alocații aprobate prin Legea bugetului de stat pentru anul 2018. Potrivit proiectului, se propune alocarea a două milioane de lei pentru Consiliul Superior al Magistraturii pentru achitarea indemnizațiilor la încetarea contractului de muncă.

Deși CSM a solicitat identificarea a aproape 3 milioane de lei pentru cei cinci judecători care și-au dat demisia, pe 15 noiembrie curent, magistrații Tatiana Vieru și Valeriu Doagă s-au răzgândit și și-au retras cererile de demisie.

În ultimele zile mai mulți judecători au depus cereri de demisie din funcție. Ar putea urma şi alte plecări, inclusiv din rândul angajaţilor instanţelor, care susţin că, după reforma salarială, au fost informaţi că vor primi mai puţini bani. Temerea acestora este însă negată de reprezentanţii Ministerului Finanţelor, care susţin că nu vor exista bugetari care să primească în 2019 mai puţini bani decât în acest an, 2018.