Principală  —  IMPORTANTE   —   CSM a acceptat raportul Comisiei…

CSM a acceptat raportul Comisiei de evaluare externă al unui candidat la funcția de judecător

Sursa: Captură foto CSM

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a acceptat raportul Comisiei de evaluare externă al candidatului la funcția de judecător, Sergiu Brigai.

Sergiu Brigai este al treilea candidat care, după promovarea evaluării externe a integrității etice și financiare, a fost acceptat de CSM, se spune într-un comunicat al Consiliului.

„(…) Comisia a conchis, în unanimitate, că Sergiu Brigai corespunde criteriilor de integritate etică și financiară identificate în Legea nr. 65/2023”, menționează reprezentanții CSM.

Sergiu Brigai activează în sistemul Procuraturii din 2011. Din 2021 deține funcția de adjunct interimar al șefului Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Comisia Vetting a anunțat pe 27 decembrie că a finalizat evaluarea în privința a trei candidați la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), procurorul Sergiu Brigai, judecătoarea Curții Constituționale (CC) Viorica Puica și judecătoare în funcție la CSJ Aliona Miron. Astfel, Comisia a propus CSM ca cei trei subiecți să promoveze evaluarea externă.

Aliona Miron, Sergiu Brigai și Viorica Puica au fost evaluați de Comisia Vetting în temeiul prevederilor Legii 65/2023 privind evaluarea externă a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Evaluarea a presupus verificarea detaliată a integrității lor financiare și etice. Pentru evaluarea integrității etice, perioada de analiză este de 10 ani. Comisia verifică dacă subiectul a admis în activitatea sa profesională comportamente arbitrare sau conflicte de interese incompatibile cu funcția deținută.

Pentru evaluarea integrității financiare, perioada de analiză este de 12 ani. Comisia verifică respectarea de către subiect a regimului fiscal și cel juridic de declarare a averii și intereselor personale, modul de dobândire a bunurilor aflate în proprietate sau posesie, precum și cheltuielile legate de întreținerea bunurilor respective și sursele de venit. De asemenea, orice nereguli fiscale care conduc la impozite neplătite care depășesc 5 salarii medii pe economie, în cuantumul stabilit de Guvern, sunt luate în considerare.