Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CSJ respinge contestația șefului adjunct…

CSJ respinge contestația șefului adjunct interimar de la PA, Vasile Plevan, care nu a promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting

Sursa foto: Comisia Pre-Vetting

După ce a contestat hotărârea Comisiei Pre-Vetting, care anunța că nu a promovat testul integrității pentru funcția de membru în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), adjunctul interimar al Procuraturii Anticorupție (PA), Vasile Plevan, a pierdut procesul de judecată la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).

În contestația sa, procurorul Vasile Plevan a solicitat anularea deciziei nominalizate și dispunerea reluării procedurii de evaluare. Magistrații de la CSJ relevă că „în litigiu dedus judecății, nu se regăsesc temeiuri legale de a anula decizia Comisiei independente de evaluare a integrității”.

Se respinge cererea de contestare depusă de Vasile Plevan împotriva Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, privind anularea deciziei nr. 44 din 04 iulie 2023 cu privire la candidatura lui Vasile Plevan, candidat la funcţia de membru în Consiliul Superior al Procuraturii și dispunerea reluării procedurii de evaluare a candidatului. Decizia este irevocabilă”, se arată în textul hotărârii.

Completul de judecată a fost constituit din Ion Malanciuc, Aliona Donos și Oxana Parfeni.

Comisia Pre-Vetting anunța, în iulie 2023, încheierea evaluării grupului de candidați la funcția de membru în CSP, iar Vasile Plevan, potrivit Comisiei, nu întrunea criteriile de integritate financiară și etică, și prin urmare, nu a promovat evaluarea.

Apartament achiziționat cu bani din mai multe surse și un împrumut de 7 mii de euro de la soacră

Vasile Plevan a fost numit în funcția de procuror în cadrul Procuraturii Strășeni în luna martie 2014. Ulterior, în anul 2015, acesta a fost numit în funcția de procuror în cadrul Procuraturii raionului Ialoveni. Acesta este procuror anticorupție din octombrie 2019, iar din noiembrie 2022 ocupă funcția de adjunct interimar al procurorului șef al Procuraturii Anticorupție.

Audierea lui Vasile Plevan a început cu întrebări despre achiziționarea unui apartament în luna ianuarie 2016, cu mijloace financiare din șapte surse diferite. Bunul imobil, în valoare de circa 350 de mii de lei, ar fi fost cumpărat inclusiv cu ajutorul unei donații de 3 mii de dolari pe care familia a primit-o în 2014 de la mama soției, care a muncit peste hotare din 2009, conform procurorului. În 2010, procurorul intrase în posesia unui apartament de 23 de metri pătrați, o cameră de cămin, potrivit acuzatorului de stat, cumpărată de părinții acestuia, în care nu a locuit și pe care a vândut-o în 2015 pentru suma de circa 99 de mii de lei. 

În plus, soția procurorului anticorupție, asistentă judiciară la Curtea Supremă de Justiție, a primit în 2020 un împrumut de 7 mii de euro de la mama acesteia, care a fost inclus de Vasile Plevan abia în declarația de avere și interese personale pentru anul 2021. Banii au fost luați împrumut în decembrie 2020, dar cheltuiți până în martie 2021 pentru achiziționarea și reparația unei mașini. Adjunctul interimar al procurorului șef al PA a afirmat că soacra lui a muncit din 2019 în Italia, iar Comisiei i-a prezentat contractul de angajare de la sfârșitul anului 2020.

Și în cazul procurorului Vasile Plevan, ultima parte a audierii a avut loc în ședință închisă.

„Ceea ce este cert acum – Comisia nu a negat existența notelor secrete neoficiale din partea CNA și a SIS în privința mea. Eu aș fi dorit să am acces la aceste note până a fi audiat public, ceea ce ar fi fost destul de corect”, a remarcat Plevan în finalul audierii.

plevan.csj by Ziarul de Gardă