Principală  —  IMPORTANTE   —   Comisia Pre-Vetting anunță că l-a…

Comisia Pre-Vetting anunță că l-a audiat pe procurorul Vitalie Codreanu, candidat la funcția de membru în CSP

Sursa foto: Comisia Pre-Vetting

În contextul procesului de evaluare a integrității financiare și etice a candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale procurorilor, Vitalie Codreanu, procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție și candidat la funcția de membru în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), a fost audiat de Comisia Pre-Vetting.

În cadrul audierii, membrii Comisiei au abordat următoarele subiecte de integritate financiară și etică:

  • Metoda de obținere a locuinței de serviciu și de privatizare a acesteia;
  • Obținerea prin intermediul unui program destinat procurorilor a unui apartament la preț preferențial pentru o persoană apropiată;
  • Sursa mijloacelor financiare din care au fost procurate automobilele aflate în folosința candidatului.

Vitalie Codreanu a solicitat Comisiei Pre-Vetting examinarea unor chestiuni în ședință închisă, însă, din motiv că a fost prezentată tardiv, solicitarea a fost respinsă, decizie care, potrivit Comisiei, a fost acceptată de Vitalie Codreanu ca fiind una întemeiată.

Înregistrarea audierii va fi disponibilă în 24 ore pe pagina web a Comisiei www.vetting.md, în limbile română și engleză.

Joi, 20 aprilie, Comisia Pre-Vetting a anunțat că procurorul-șef interimar al Procuraturii raionului Anenii Noi, Aureliu Buzdugan, și procurorul în Procuratura municipiului Chișinău, Oficiul Buiucani, Remus Moroz, candidați la funcția de membru în CSP, nu au promovat evaluarea ca urmare a retragerii din concurs.

13 candidați procurori și un reprezentant al societății civile, propus de Academia de Științe, au rămas în concursul pentru ocuparea funcției de membru în CSP. Aceștia sunt evaluați de către Comisia Pre-Vetting sub aspectul integrității financiare și etice, verificările vizând o perioadă de 15 ani.

Audierile candidaților au început vineri, 21 aprilie. Doar cei care vor promova evaluarea vor putea fi aleși în noua componență a CSP.