Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CC examinează astăzi sesizarea referitoare…

CC examinează astăzi sesizarea referitoare la decretul președintei Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier

Sursa foto: ZdG

Curtea Constituțională (CC) examinează astăzi, 23 februarie, în ședință sesizarea depusă de mai mulți deputați socialiști referitor la constituționalitatea decretului președintei Maia Sandu privind desemnarea Nataliei Gavrilița la funcția de premier.

Ședința CC va începe la ora 10.00.

CC a pronunțat la 16 februarie, Decizia nr. 20 prin care a respins cererea de suspendare a acțiunii Decretului Președintei R. Moldova, Maia Sandu, din 11 februarie.

La 12 februarie curent, deputații socialiști Vasile Bolea, Grigore Novac și Alexandr Suhodolski au depus o sesizare la CC cu privire la controlul constituționalității Decretului președintei Maia Sandu, nr. 32-IX din 11 februarie 2021, privind desemnarea Nataliei Gavrilița pentru funcția de prim-ministru. 

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat joi, 11 februarie, decretul privind desemnarea Nataliei Gavrilița, pentru a doua oară, pentru funcția de premier.

Prim-ministra desemnată, Natalia Gavrilița, nu a primit joi, 11 februarie, votul de încredere al deputaților din Parlamentul de la Chișinău. Niciun deputat nu a votat pentru învestirea Cabinetului de miniștri. 

Tot joi, în timp ce prim-ministra desemnată își prezenta în plenul Parlamentului programul de Guvernare, PSRM a propus propriul candidat pentru funcția de premier. Despre asta a anunțat președintele socialiștilor, Igor Dodon, care a declarat că Mariana Durleșteanu este candidata propusă de socialiști.

Chiar înainte ca să înceapă procedura de vot pentru susținerea Guvernului Gavrilița, președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor (PSRM), Corneliu Furculiță, a anunțat că 54 de deputați – din PSRM, transfugii din „Pentru Moldova”, Partidul Șor și trei deputați independenți – au semnat pentru constituirea unei majorități parlamentare, pentru desemnarea candidatului PSRM pentru funcția de premier.

Ulterior, și Platforma DA a venit cu propriul candidat pentru funcția de premier, înaintându-l pe liderul Platformei, Andrei Năstase, la această funcție.

După ce Guvernul Gavrilița a obținut zero voturi în plen, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a chemat fracțiunile parlamentare la consultări.

În urma consultărilor, șefa statului a înaintat-o repetat pe Natalia Gavrilița pentru funcția de prim-ministră, declarând că „există dubii că acele persoane care și-au pus semnătura pentru susținerea candidatului PSRM pentru funcția de premier și-ar fi exprimat voința în mod liber”.