Avocatul Nataliei Ursachi a solicitat ministrului Justiției să fie demarată procedura de revizuire a dosarului penal prin care a fost condamnată

Iulian Rusanovschi, avocatul deținutei Natalia Ursachi, susține că a solicitat, în cadrul audienței la președinta R. Moldova, să fie grațiată condamnata „în condițiile în care la cererea de grațiere au fost anexate toate documentele care susțin acest demers, iar Penitenciarul Rusca a subscris în mod oficial la solicitarea de grațiere printr-un aviz favorabil”.
Îi mulțumesc Doamnei Președinte pentru rapiditatea cu care a reacționat la revolta societății civile și a comunității juriștilor pe cazul Nataliei Ursachi. Din punctul meu de vedere, doamna Maia SANDU este primul politician care a dat dovada de capacitatea de a asculta și alte opinii decât cele ale consultanților, or pe cazul dat, avocați profesioniști și de renume au criticat dur acțiunile Comisiei de Grațiere. Personal, consider că recomandarea președintelui Comisie de Grațiere, condusă de avocatul Guzun Ion, a fost lipsită de logică și adoptată în urma interpretării extensiv defavorabil a legislației față de condamnata Ursachi Natalia. De asemenea, am explicat Președintelui faptul că, Natalia Ursachi a fost condamnată ilegal, deoarece între ea și așa-numita victimă existau relații civile.
Iulian Rusanovschi spune că a depus și un demers în adresa ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, căruia i-a solicitat să fie demarată procedura de revizuire a dosarului penal prin care a fost condamnată Natalia Ursachi.
Aduc sincere mulțumiri domnului Sergiu Litvinenco pentru reacția promptă și deschiderea de care a dat dovadă la întrevederea de astăzi. Suntem în așteptarea unor soluții legale pe marginea demersurilor noastre, care sperăm să fie adoptate cât de curând posibil.
Președinta R. Moldova, Maia Sandu s-a întâlnit marți, 16 noiembrie, cu părinții deținutei Natalia Ursachi și cu avocatul acesteia. Informația a fost confirmată de către purtătoarea de cuvânt a Președinției Sorina Ștefîrță.
Discuția a vizat cererea de grațiere a Nataliei Ursachi, implicit hotărârea Comisiei pentru problemele grațierii persoanelor condamnate referitoare la acest caz.
În următoarele zile, președinta Maia Sandu va discuta cu membrii Comisiei pentru problemele grațierii persoanelor condamnate pentru a examina suplimentar subiectul, a menționat Sorina Ștefîrță.
Președintele Comisiei pentru problemele grațierii persoanelor condamnate pe lângă președintele R. Moldova, Ion Guzun a declarat în cadrul unei conferințe de presă, pe 12 noiembrie, că la acest moment nu poate fi recomandată președintei R. Moldova grațierea Nataliei Ursachi, mamă a cinci copii, din motiv că nu a stins datoriile față de partea vătămată și nu și-a recunoscut vina. DETALII
În 2020, ZdG a constatat că Natalia Ursachi a împrumutat 2 500 de euro și a luat un automobil BMW 320 de la Vitalie Plugari, un bărbat care plasase pe un site specializat anunțul că își vinde automobilul, nereturnând nici banii, nici bunul mobil. DETALII
La 21 decembrie 2018, Judecătoria Drochia a recunoscut-o pe Natalia Ursachi vinovată de escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari, condamnând-o la 8 ani de închisoare în penitenciar pentru femei de tip închis. Judecătoarea Lucia Grădinari a mai hotărât încasarea în beneficiul lui Vitalie Plugari a sumei de 11 200 de euro sau echivalentul acesteia în lei, precum și transmiterea automobilului în posesia acestuia, care se afla „la păstrare” la o altă persoană.
La 25 februarie 2020, Curtea de Apel Bălți a condamnat-o pe femeie la șase ani de închisoare pentru escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari și a obligat-o să restituie suma de 11 200 de euro, dedusă din valoarea mașinii – 8 700 de euro și datoria de 2 500 de euro.