Principală  —  IMPORTANTE   —   Aprope un an de când…

Aprope un an de când Șor a fugit din R. Moldova. La ce etapă se află dosarul pe faptul trecerii ilegale a frontierei

În vara anului trecut, Procuratura informa că a pornit un dosar penal pe faptul trecerii ilegale a frontierei de stat de către deputatul Ilan Șor. Acuzatorii de stat menționau atunci că fuga lui Șor, care avea de fapt interdicție de a părăsi R. Moldova, ar fi fost posibilă din cauza neglijenței de serviciu a Poliției de Frontieră și a Serviciului Vamal. Deși în curând se împlinește un an de la pornirea acestui dosar, Procuratura ne-a comunicat că dosarul se află încă la faza de urmărire penală.

„Au fost întreprinse o serie de acțiuni de urmărire penală, audiate peste o sută de persoane, inclusiv funcționari publici. De asemenea, au fost adresate cereri de comisii rogatorii autorităților din România și Ucraina. În funcție de rezultatele acestora, se va decide în consecință”, a menționat pentru ZdG procurora Maria Vieru.

Ilan Șor a apărut în spațiul public pentru ultima oară la 12 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, cu două zile înainte ca PDM să cedeze puterea și să treacă în opoziție.

Potrivit Procuraturii, liderul Partidului „Șor” ar fi trecut ilegal frontiera în perioada 14-17 iunie 2019, la bordul unei aeronave charter, fără a trece controlul vamal și cel de frontieră. Acuzatorii de stat precizau că acest lucru a avut loc prin zonele de acces limitat ale Aeroportului şi a fost posibil din cauza atitudinii neglijente faţă de obligaţiunile de serviciu ale angajaţilor Serviciului Vamal şi ai Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, care activează pe teritoriul Aeroportului, precum şi cu implicarea nemijlocită a angajaţilor Companiei „Avia Invest”, care deţine în concesiune Aeroportul şi asigură serviciile de transport şi trafic aerian, realizează măsuri de securitate aeronautică pe teritoriul aerodromului de unde au decolat respectivele aeronave pe curse charter.

Pentru trecerea ilegală a frontierei de stat, deputatul ar putea fi pedepsit cu amendă, 200 de ore de muncă neremunerată în folosul comunităţii sau închisoare de până la 2 ani.

Reţinut în mai 2015, Ilan Şor a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, dar instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă.