Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (VIDEO) A reclamat un caz…

(VIDEO) A reclamat un caz de tortură și a fost reținută de poliție

Organele de stat refuză să comunice presei despre cazurile de tortură care ne sunt semnalate de cetățeni. Mai mult decât atât, persoana care a vorbit despre tortură și tratament inuman pe cazul Omelicenco, a fost și ea reținută de polițiști peste puțin timp.

Înainte de difuzarea reportajului „Își caută disperată soțul care ar fi fost bătut, apoi reținut de poliție” pe ZdG.md, am contactat Inspectoratul de Poliție din Bălți pentru a afla de ce a fost reținut Pavel Omelicenco, ce statut are, cine sunt polițiștii care l-au reținut, de ce au aplicat violența la reținerea acestuia și dacă a fost cineva sancționat. Atunci administrația IP a evitat să comenteze cazul și ne-au recomandat să ne adresăm în scris, ceea ce am și făcut. Răspunsul l-am primit abia peste 20 de zile cu următorul mesaj: „Informaţia solicitată de Dvs. reprezintă secretul anchetei şi se atribuie la date cu caracter personal, iar fără consimţămîntul persoanei, acestea nu pot fi divulgate”. Textul este semnat de Valeriu Poparcea, șef al IP Bălţi.

Ana Grigorieva, cea care a relatat despre reținerea violentă din noaptea de 1 aprilie a lui Pavel Omelicenco, s-a prezentat pe 2 iunie la Judecătoria Bălți, unde era citată legal. În fața judecătorie însă, femeia a fost reținută de câțiva bărbați în civil, care nu au lăsat-o să se prezinte la judecată. Bărbații au comunicat jurnalistului că sunt de la poliție și că Grigoriva ar fi fost dată în căutare pentru jaf.

Am discutat cu Igor Stoica, expertul juridic în cadrul Amnesty International Moldova, despre cazul Omelicenco. Acesta susține că dacă statul este implicat, și sunt semne clare că persoana a fost maltratată de oamenii legii, infracțiunea nu poate fi tolerată. „Noi avem un articol foarte sever. Este bine să știți că articolul 166 prim este un articol de infracțiune gravă, iar sancțiunile au fost majorate esențial. Pentru maltratarea persoanei la reținerea acesteia, polițistul poate fi plasat în închisoare de la 5 la 10 ani. În circumstanțe agravante, dacă au admis tortura în grup, sau dacă au comis tortura cu deosebită cruzime și anume prin torturarea sistematică, ceea ce am înțeles că poate fi și în acest caz, dacă persoana este ținută mult timp dosită de ochii lumii etc”, susține expertul.

Dacă persoana acuză tortură sau tratament inuman, apropiații acesteia trebuie să parcurgă următorii pași:

  1. Să apeleze de urgență la Procuratură. Imediat după asta,
  2. Să ceară protecția persoanei de maltratare în continuare și
  3. Să ceară expertiză medico-legală. Statul e obligat să acorde această expertiză și nu există motive de refuz.
    Nimeni nu poate să-i îngrădească persoanei posibilitatea de a comunica cu medicul.
  4. Chiar dacă are statut de bănuit sau de învinuit, persoana trebuie să ceară o discuție cu rudele.
    Discuția trebuie să-i fie acordată de către polițiști de sector, ofițerii de investigație sau cei de urmărire penală.
  5. Plângerile pe tortură se primesc imediat spre executare. Acesta e un standard internațional.

Dacă persoana nu este satisfăcută de faptul că se tergiversează examinarea medico-legală, examinarea plângerilor cu privire la modalitatea reținerii, se depune o plângere judecătorului de instrucție, prin care se solicită să dispună efectuarea urmăririi penale.

Din datele statistice prezentate de Procuratura Generală, în 2014, numărul total al sesizărilor cu privire la tortură și rele tratamente a fost de 663, în descreștere față de 2013. Dintre acestea, doar în 118 cazuri s-a dispus pornirea urmăririi penale.

tortura_plangeri

Sursa Video: www.ZdG.md & GID-md.info