Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Alexandr Stoianoglo, pus sub învinuire într-un…

Alexandr Stoianoglo, pus sub învinuire într-un dosar pentru îmbogățire ilicită

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații și abuz în serviciu, a fost pus sub învinuire într-un nou dosar. Este vorba despre o cauză penală în care este cercetat pentru îmbogățire ilicită. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către reprezentanții Procuraturii Anticorupție (PA), care deocamdată nu au oferit mai multe detalii pe acest caz.

„Confirmăm punerea sub învinuire a lui Alexandr Stoianoglo la data de 19 aprilie, pentru infracțiunea de îmbogățire ilicită”, au declarat pentru ZdG reprezentanții PA.

Solicitat de Ziarul de Gardă pentru a comenta învinuirile înaintate procurorului general suspendat, Vasile Gafton, avocatul lui Alexandr Stoianoglo, a declarat că nu comentează „aberațiile procurorilor”.

„Nu avem ce spune, nu putem comenta aberațiile procurorilor”, a declarat Vasile Gafton, unul dintre avocații procurorului general suspendat.

În septembrie 2022 a fost pornită o cauza penală în privința procurorului general suspendat, conform bănuielii rezonabile de săvârșire a infracțiunii de îmbogățire ilicită. S-a întâmplat după ce, în august 2022, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) l-a desemnat pe procurorul Victor Furtună pentru a examina o sesizare cu privire la pretinsele ilegalități de îmbogățire ilicită și spălare de bani comise de procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

„Se bănuiește că persoana, prin intermediul personajelor terțe, deține anumite bunuri care depășesc substanțial valoarea bunurilor pe care ar putea dumnealui să le dobândească legal”, a explicat procurorul Victor Furtună pentru ZdG.

Atunci, Stoianoglo declara că apartamentul, unul dintre subiectele sesizării, aparține fiicei sale și a fost achiziționat în 2015. Potrivit lui Stoianoglo, în acea perioadă el nu era nici procuror general, nici deputat, nici funcționar, deci, nu poate să fie „subiectul acestei ilegalități”.

„Vreau să reamintesc tuturor că am devenit procuror general la sfârșitul lunii noiembrie 2019. Apartamentul fiicei mele, despre care se discută, a fost cumpărat în 2015, când nu eram nici procuror general, nici deputat, nici funcționar. Prin urmare, nu pot fi subiectul acestei ilegalități. (…) Chiar și o analiză superficială a declarațiilor mele personale arată că salariul meu în perioada când eram deputat în Parlament (2009-2014) depășește cu mult costul apartamentului achiziționat”, explică Stoianoglo pe Facebook.

În ianuarie 2023, Stoianoglo anunța că a înaintat un demers către conducerea interimară a Procuraturii Generale (PG) prin care a solicitat „încetarea practicilor ilegale de persecutare a persoanelor publice prin utilizarea urmăririlor penale pentru îmbogățire ilicită”. Potrivit procurorului general suspendat, din octombrie 2021 procurorii au pornit „o avalanșă de dosare pentru îmbogățire ilicită”, iar PG nu a venit cu o metodologie de urmărire penală a acestor categorii de infracțiuni, fapt care a dus la „practici abuzive” de aplicare a legii în cadrul proceselor penale.

Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcția de procuror general la începutul lunii octombrie 2021, fiind cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. Acesta s-a aflat în arest la domiciliu până în luna martie 2022, fiind ulterior aplicată măsura preventivă sub formă de liberare provizorie sub control judiciar. Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, respinge toate acuzațiile și se declară nevinovat.