Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   12 posturi vacante și 14…

12 posturi vacante și 14 candidați. CSM a publicat lista judecătorilor care au depus cereri privind transferul temporar la CSJ

Sursa: ZdG

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a publicat, pe 21 aprilie, lista judecătorilor care au depus cereri privind transferul temporar la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Astfel, pentru suplinirea, prin transfer temporar, a 12 posturi vacante de judecător la CSJ au fost depuse 14 candidaturi. Este vorba despre judecători din cadrul judecătoriilor Chișinău, Bălți, Orhei, Strășeni și Orhei, precum și din cadrul Curții de Apel Chișinău și Comrat.

Concursul pentru suplinirea, prin transfer temporar, a posturilor vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție se va desfășura la data de 3-4 mai 2023, potrivit CSM.

CSM a anunțat în cadrul ședinței extraordinare din 10 aprilie 2023 un concurs pentru suplinirea, prin transfer temporar, a 12 posturi vacante de judecător la CSJ. Decizia privind anunțarea concursului public a fost luată „în scopul asigurării bunei funcționari a CSJ și a examinării cauzelor în termeni rezonabili”.

Termenul de transfer temporar a fost stabilit pentru 6 luni. Potrivit CSM, acest termen poate fi revizuit.

Candidații urmează să întrunească următoarele condiții de eligibilitate: 8 ani efectiv lucrați în calitate de judecător, reputația ireproșabilă și lipsa sancțiunilor disciplinare în ultimii 2 ani.

De asemenea, potrivit CSM, candidații trebuie să posede calitățile și abilitățile profesionale necesare pentru exercitarea funcției de judecător al Curții Supreme de Justiție, după cum urmează: capacitatea de a înțelege și a analiza situațiile juridice complexe, claritatea exprimării scrise și verbale, abilitatea de a lucra în echipă și de a respecta opiniile colegilor, a le contesta și dezbate în mod constructiv și abilitatea de a lucra în situații care implică stres și de a realiza sarcinile cu promptitudine.

Demisiile magistraților de la CSJ

Pe parcursul lunilor februarie și martie, mai mulți judecători de la CSJ au demisionat. În aceste condiții, membrii Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) au constatat în ședința din 31 martie „situația excepțională existentă la CSJ” și au decis adoptarea unei măsuri extraordinare temporare de suspendare a cererilor de demisie a judecătorilor, pe un termen de 30 de zile, „în vederea asigurării funcționalității instituției”.

Astfel, șapte judecători de la CSJ, ale căror cereri de demisie au fost acceptate de către CSM și care urmau să plece din funcție pe 31 martie 2023, au fost obligați să activeze în continuare în funcțiile lor, în contextul Dispoziției CSE, până la soluționarea situației privind activitatea CSJ.

După ce CSM a anunțat un concurs pentru suplinirea, prin transfer temporar, a 12 posturi vacante de judecător la CSJ, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat o Dispoziție prin care cei șapte magistrați de la CSJ, ale căror cereri de demisie au fost suspendate anterior de CSE, și-au încetat activitatea în calitate de judecători ai instanței.