Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Wall Street Journal: Germania, Franța…

Wall Street Journal: Germania, Franța și Marea Britanie vor să propună Ucrainei un pact de securitate pentru a încuraja începerea negocierilor de pace cu Rusia

Sursa foto: Офіс Президента України

Germania, Franța și Marea Britanie consideră că întărirea legăturilor dintre NATO și Ucraina este o modalitate de a încuraja Kievul să înceapă discuțiile de pace cu Rusia în cursul acestui an, au declarat oficiali din cele trei guverne, citați de The Wall Street Journal. Potrivit sursei citate, o asemenea propunere ar urma să apară în condițiile în care unii parteneri occidentali ai Kievului au îndoieli tot mai mari cu privire la capacitatea Ucrainei de a-și recupera întregul teritoriu ocupat de ruși.

Premierul britanic Rishi Sunak a prezentat săptămâna trecută un proiect de acord care să ofere Ucrainei un acces mult mai larg la echipamente militare avansate, arme și muniție pentru a se apăra după ce războiul se va încheia. Planul ar urma să se afle pe ordinea de zi a summitului NATO care va avea loc în iulie la Vilnius și la care Zelenski a spus că vrea să participe în persoană.

Parisul și Berlinul susțin inițiativa, toate cele trei guverne văzând-o ca pe o modalitate de a spori încrederea Ucrainei şi de a oferi guvernului de la Kiev un stimulent pentru a începe discuțiile cu Rusia, au declarat pentru Wall Street Journal (WSJ) oficialii francezi, germani și britanici.

Orice decizie privind momentul și condițiile în care vor începe eventualele discuții de pace dintre Kiev și Moscova depinde însă în întregime de Ucraina, au subliniat cei trei oficiali pentru WSJ.

Vineri, premierul britanic Rishi Sunak a declarat că Occidentul ar trebui să dea Ucrainei arme care i-ar oferi un „avantaj decisiv” pe câmpul de luptă, inclusiv avioane de război. Dar retorica publică ascunde îndoieli tot mai profunde în privat, în rândul politicienilor din Marea Britanie, Franța și Germania, că Ucraina va fi capabilă să îi alunge pe ruși din estul Ucrainei și din Crimeea, pe care Rusia o controlează din 2014. De asemenea, există convingerea că Occidentul nu poate ajuta la susținerea efortului de război al Ucrainei decât pentru o perioadă limitată de timp, mai ales dacă războiul va intra într-un impas, spun oficialii din cele trei țări care au vorbit cu jurnaliștii americani.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și prim-ministrul britanic Rishi Sunak vizitează trupele ucrainene antrenate in Marea Britanie. Sursa foto: ANDREW MATHEWS/PRESS POOL

„Tot repetăm că Rusia nu trebuie să câștige, dar ce înseamnă asta? Dacă războiul continuă suficient de mult timp cu această intensitate, pierderile Ucrainei vor deveni insuportabile”, a declarat un oficial francez de rang înalt. „Și nimeni nu crede că vor putea să recupereze Crimeea”, a adăugat acesta.

Astfel de discuții contrastează puternic cu declarațiile publice din această săptămână ale președintelui american Joe Biden și ale altor lideri occidentali, care au făcut apel la unitate în fața agresiunii ruse. Niciunul nu a menționat perspectiva ca Kievul să deschidă discuții cu Moscova în viitorul apropiat, mai notează The Wall Street Journal.

Oficialii americani au refuzat să comenteze pe marginea pactului de securitate propus de NATO, dar Washingtonul a declarat că dorește ca Ucraina să fie suficient de bine înarmată după război pentru a descuraja orice atac viitor al Rusiei. La rândul său, și guvernul german a refuzat să comenteze informațiile, iar purtătorii de cuvânt ai guvernelor britanic și francez nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii din partea WSJ.

Conform The Wall Street Journal, președintele Franței, Emmanuel Macron, și cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, i-au spus președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că trebuie să înceapă să ia în considerare discuții de pace cu Moscova, atunci când cei trei lideri s-au întâlnit la Paris la începutul acestei luni, au declarat persoane informate cu cele discutate la acea întrevedere în trei.

Președintele Ucrainei și președintele Franței, la Paris. Sursa foto: MOHAMMED BADRA/PRESS POOL

Când s-a întors de la Conferința de Securitate de la Munchen, săptămâna trecută, Macron a devenit unul dintre primii lideri occidentali care a pus la îndoială în mod public că atât Ucraina, cât și Rusia ar putea să-și atingă obiectivele pe câmpul de luptă. La rândul său, Volodimir Zelenski a dezvăluit că i-a îndemnat în mod repetat pe liderii mondiali să facă presiuni asupra lui Vladimir Putin pentru o întâlnire înainte de invazie, dar liderul rus a refuzat. 

Atrocitățile comise de Rusia în ultimul an fac acum imposibile astfel de discuţii, a spus Zelenski. „Acum noi suntem cei care nu o putem face. Nu mai este nimic de discutat și nimeni nu mai are ce discuta acolo”, a precizat liderul de la Kiev.

Un oficial britanic a declarat că un alt obiectiv al pactului NATO ar fi acela de a schimba calculele Kremlinului. Dacă Moscova vede că Occidentul este pregătit să își mărească în timp asistența militară și angajamentele față de Ucraina, acest lucru ar putea contribui la convingerea Moscovei că nu își poate atinge obiectivele militare. Generalul Petr Pavel, președintele ales al Republicii Cehe, a declarat la conferința de la Munchen că „s-ar putea să ajungem într-o situație în care eliberarea unor părți ale teritoriului ucrainean ar putea aduce mai multe pierderi de vieți omenești decât va putea suporta societatea”.

Înmormântarea soldaților ucraineni la Lvov, Ucraina. Sursa foto: GETTY IMAGES

Secretarul de stat american Antony Blinken, care a vorbit, de asemenea, la Conferința de Securitate de la Munchen săptămâna trecută, a declarat că războiul trebuie să se încheie cu ceea ce el a numit o pace durabilă. Șeful diplomației americane a spus că „asta înseamnă să ne asigurăm că Ucraina are capacitatea de a descuraja agresiunea şi, dacă este necesar, de a se apăra eficient împotriva ei”.

Teoretic, orice membru NATO ar putea să se opună prin veto propunerii venite din partea Marii Britanii, Franței și Germaniei, dar organizația funcționează pe bază de consens și o astfel de inițiativă nu ar fi nici măcar discutată la summit fără să se bucure de un sprijin larg în cadrul Alianței, notează Wall Street Journal.

Acest pact de securitate nu se ridică la nivelul de membru cu drepturi depline al NATO, pe care Ucraina l-a solicitat. Cu toate acestea, un acord mai limitat ar putea fi un pas în direcția bună, atât timp cât ar face parte dintr-un proces ce ar trebui să se încheie la un moment dat în viitor cu o aderare, a declarat Andri Melnik, ministrul adjunct de externe al Ucrainei.

Pactul propus nu ar include niciun angajament de staționare a forțelor NATO în Ucraina, au precizat oficialii celor trei țări. De asemenea, nu ar oferi Kievului așa-numita protecție a Articolului 5, care prevede ca toți membrii să vină în ajutorul altuia în cazul în care acesta este atacat și solicită asistență. Însă pactul ar oferi Ucrainei mijloacele militare pentru a descuraja orice atac viitor al Rusiei.

În timp ce Londra, Paris și Berlin văd posibilitatea ca Ucraina să fie nevoită să caute discuții cu Rusia după o contraofensivă preconizată în această primăvară, care ar putea să o ajute să recâștige mai mult teritoriu, alți susținători ai Kievului cred că nu ar trebui să existe negocieri atâta timp cât trupele ruse rămân pe teritoriul ucrainean.

Multe voci europene subliniază că Vladimir Putin nu a dat niciun semn că ar fi dispus să discute despre pace cu bună-credință. Majoritatea guvernelor din Europa Centrală și de Est se tem că încurajarea Ucrainei de a negocia înainte ca Moscova sau Kievul să fie pregătite pentru asta ar putea fi exploatată de Rusia. În același timp, membrii estici ai NATO nu doresc să apară ca un obstacol în calea negocierilor de pace.

Polonia, Republica Cehă și statele baltice și-au oferit sprijinul pentru planurile lui Zelenski de a pune capăt războiului, o propunere în zece puncte care include compensații financiare, procese pentru crime de război pentru oficialii ruși și respectarea integrității teritoriale a Ucrainei.

Propunerea făcută de triada Londra-Paris-Berlin cuprinde însă un potențial set de garanții de securitate, ce ar putea permite Ucrainei să aibă încredere că Rusia nu va folosi o încetare a focului doar ca o pauză, înainte de a lansa o nouă invazie.