Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Vladimir Putin anunță că Rusia…

Vladimir Putin anunță că Rusia este gata să-l primească pe Volodimir Zelenski pentru convorbiri la Moscova

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi, 22 aprilie, că Rusia este pregătită să-l primească pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru convorbiri la Moscova, oricând va dori acesta, informează tass.ru.

Declaraţia vine după ce preşedintele ucrainean Zelenski l-a invitat marţi pe omologul său rus să se întâlnească în estul Ucrainei, în zona de conflict cu separatiştii proruşi, pentru a face să scadă tensiunea dintre cele două ţări.

Domnule Putin! Sunt dispus să vă propun să ne întâlnim în orice loc din Donbas-ul ucrainean, unde războiul continuă!”, a spus Volodimir Zelenski într-un discurs adresat naţiunii.

Potrivit lui Putin, Kievul „a întreprins în ultima vreme numeroşi paşi care distrug relaţiile ruso-ucrainene”, „dar dacă preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, doreşte o restabilire a acestor relaţii, atunci Rusia nu va face decât să salute acest lucru”.

Vladimir Putin a făcut această declaraţie în timpul întrevederii sale cu preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko.

Liderul de la Kremlin a subliniat, de asemenea, că propunerile privind mutarea de la Minsk a Grupului de contact pentru Donbas aduc o tentativă de eschivare de la soluţionarea reală a problemelor.

Belarus ne-a oferit un teren pentru convorbiri şi nici nu se amestecă în acest proces. A creat condiţii de lucru celor care vor să caute căi de soluţionare a problemelor. Însă, dacă cineva nu vrea să se ocupe cu aceasta (cu soluţionarea problemelor), atunci motive pentru a nu lucra asupra acestui domeniu, în opinia mea foarte important, pot fi găsite întotdeauna. Pare că se caută astfel de motive pentru a evita discutarea problemei Donbasului şi a îngropa acordurile de la Minsk definitiv”, a accentuat Putin.

La 8 aprilie, în Donbas, grupuri armate ilegale au deschis focul de 15 ori asupra pozițiilor ucrainene și a infrastructurii civile. Un soldat ucrainean a fost ucis, potrivit unor rapoarte oficiale.

În perioada 27 iulie 2020 – 8 aprilie 2021, Misiunea specială de monitorizare a OSCE a înregistrat cel puțin 16.827 încălcări ale încetării focului în regiunile Donetsk și Luhansk. Numărul include 5.862 de explozii, 1.830 de muniții zburătoare nedeterminate, 179 de focuri de bot, 72 de rachete, precum și cel puțin 8.884 de explozii și focuri. 

Din 27 iulie 2020, un armistițiu privind încetarea complete a focului este în vigoare oficial în Donbas. În acest timp, însă, bombardamentele nu au încetat, dar numărul lor s-a redus. În același timp, în ultimele săptămâni a fost observată o agravare a situației din zona de conflict.