Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Plecarea lui Șor la…

VIDEO Plecarea lui Șor la Moscova, un nou ajutor din partea UE, demisia administratorului interimar al aeroportului din Chișinău și noutăți din justiție | Săptămâna de Gardă

Șor a fost în această săptămână la Moscova, Rusia va putea deschide secții de votare doar la ambasada sa din Chișinău, nu și în regiunea transnistreană, iar Comisia Europeană va acorda țării noastre un ajutor în valoare de 31 milioane de euro.

Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de YouTube.

Fostul deputat fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, a părăsit pe 1 februarie teritoriul Israelului și a zburat la Moscova, unde a avut o întâlnire cu președintele Comitetului Dumei de Stat a Rusiei pentru afaceri cu CSI, Leonid Calașnicov. „Am rezumat planul nostru principal, potrivit căruia singura cale de salvare a Moldovei este apropierea de partenerii reali: Rusia, Uniunea Europeană Euroasiatică și Comunitatea Statelor Independente. Iar parcursul european este o cale spre sărăcie, război și pierderea statalității”, a scris Șor după întâlnire. Șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, a declarat că organele de drept au expediat o solicitare Federației Ruse prin care au cerut reținerea și extrădarea lui Șor.

Comisia Europeană va acorda R. Moldova un pachet de ajutor în valoare de 31 de milioane de euro. Săptămâna aceasta, Comisia politică externă și integrare europeană a aprobat avizul consultativ pentru negocierea și semnarea acordului de finanțare. Potrivit autorităților, 10 milioane de euro sunt destinate pentru îmbunătățirea capacităților de apărare a țării. Alte 10 milioane sunt destinate sectorului agricol, iar 11 milioane de euro vor fi valorificate în contextul implementării reformelor finanțelor publice, justiției și eficienței energetice.

Cristina Gherasimov a fost învestită, luni, în funcția de viceprim-ministră pentru integrare europeană. La ceremonia de depunere a jurământului a participat președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean.

Maia Sandu, președinta R. Moldova: „Noi am reușit să construim relații foarte bune cu UE, cu statele membre și am reușit să obținem votul lor de încredere, dar acum trebuie să ne mișcăm hotărât, pentru ca să ajustăm legile, regulile, standardele R. Moldova la cele ale Uniunii Europene. Avem un plan ambițios, e foarte mult de lucru aici, acasă”.

Dorin Recean, prim-ministrul R. Moldova: „Cristina, bine ai venit în echipă. Încă o dată mulțumesc pentru că ai acceptat această provocare. Eu cred că este cel mai important lucru pe care noi îl avem de realizat și anume, să construim Europa acasă. Bine ai venit în echipă!”.

 Administratorul interimar al Aeroportului Internațional Chișinău, Constantin Vozian, și-a anunțat demisia. Într-o postare pe Facebook, acesta a scris că motivele sunt, citez „pe cât de banale, pe atât de complexe”. Vozian a ajuns la conducerea Aeroportului Internațional Chișinău în martie 2023, după ce obiectul strategic a revenit în gestiunea statului, la nouă ani și jumătate de la cedarea lui către compania „Avia Invest”, afiliată lui Ilan Șor.

Guvernul va aloca 50 de milioane de lei, din Fondul de intervenție, pentru a sprijini agricultorii care au suferit pierderi în urma calamităților naturale din vara anului 2023. Astfel, circa 390 de fermieri a căror recoltă de porumb a fost compromisă în proporție de 60% și mai mult vor beneficia de peste 45 de milioane de lei. Iar 7 proprietari de livezi care au suferit pierderi vor beneficia de un ajutor financiar în valoare 3,5 milioane de lei.

O postare în care se spunea că președinta Maia Sandu și sora ei dețin câte o casă într-o suburbie a capitalei a fost publicată săptămâna asta pe un blog. Informația a fost preluată rapid de alte site-uri și canale de Telegram, fără a fi verificată corectitudinea informațiilor. Ziarul de Gardă a localizat imobilele și, în urma deplasării la fața locului și a verificării actelor cadastrale, am constatat că Maia Sandu nu deține imobilul care i-a fost atribuit, acesta fiind în proprietatea surorii sale. Cealaltă casă, despre care autorul blogului spunea că ar fi a surorii Maiei Sandu, este de fapt a unei familii care nu are vreo legătură cu familia președintei. Detalii aflați dintr-un articol publicat pe site-ul nostru.

Bărbatul care în mai 2023, fiind în stare de ebrietate și sub influența drogurilor la volan, a luat viața a trei persoane pe traseul Chișinău-Cimișlia, a fost condamnat la 10 ani de închisoare, cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport. Totodată, magistrații au dispus încasarea sumei de 3,5 milioane de lei sub formă de prejudiciu moral. Sentința nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău.

Fostul avocat Ion Moraru, învinuit de săvârșirea a 8 episoade de trafic de influență, a fost condamnat de magistrații Judecătoriei Chișinău la 11 ani de închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis. Ion Moraru este anunțat în căutare de organele de drept din iunie 2023. În februarie anul trecut, acesta a fost condamnat la trei ani de închisoare de Curtea Supremă de Justiție tot pentru trafic de influență.

Procurorii anticorupție au finalizat urmărirea penală și au expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire a doi foști angajați ai Departamentului Instituțiilor Penitenciare,  Petru Bîrcă și Oleg Bănărescu. Celor doi le este incriminată săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu și de prejudicierea Agenției Naționale a Penitenciarelor cu circa 400 de mii de lei.

 Luni, 5 februarie, magistrații au prelungit cu încă 30 de zile arestul preventiv pentru polițistul Valentin Ciohină, implicat în accidentul de lângă aeroportul din Chișinău, soldat cu moartea unui motociclist și a pasagerei sale. Între timp, avocatul polițistului susține că acuzatorii de stat ar tergiversa cauza penală. Procurorul de caz, Mihail Cebotari, nu a răspuns apelurilor ZdG pentru un comentariu.

Dosarul finanțării ilegale a Partidului „Șor”, în care este cercetată și deputata Marina Tauber, se află pe rolul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, de mai bine de șapte luni, fără să existe însă o claritate privind finalitatea acestuia. Decizia Agenției Servicii Publice de a radia formațiunea politică „Șor”, una dintre părțile vizate în dosar, a creat incertitudine. 

În timp ce judecătoarea așteaptă clarificări de la Ministerul Justiției privind părțile care trebuie să fie citate în instanță, avocatul și reprezentantul partidului „Șor”, care nu mai există nici de jure, nici de facto, au decis să nu se mai prezinte la ședințe, invocând că formațiunea politică în numele căreia participau nu mai există. Detalii aflați de pe zdg.md.

La alegerile prezidențiale din Federația Rusă, care vor avea loc în luna martie, secții de votare pe teritoriul R. Moldova vor fi deschise doar pe teritoriul misiunilor diplomatice, susține ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi. La scrutinele precedente din Rusia, secții de votare erau deschise atât pe teritoriul misiunilor diplomatice din R. Moldova, cât și în regiunea transnistreană.

Mihai Popșoi, ministrul Afacerilor Externe: „Noi am interzis organizarea alegerilor prezidențiale oriunde în afara misiunilor diplomatice, care conform Convenției de la Viena, e complicat să întreprinzi careva măsuri care ar împiedica activitatea misiunii, însă dacă se va încerca organizarea scrutinului oriunde în altă parte acest lucru va fi extrem de contraproductiv”.

Tot zilele acestea, Comisia Electorală Centrală din Rusia a refuzat înregistrarea în calitate de candidat a politicianului de opoziție Boris Nadejdin, care s-a pronunțat împotriva războiului declanșat de Putin în Ucraina.

Săptămâna aceasta, armata rusă a lansat un atac masiv cu rachete asupra a șase regiuni ucrainene, printre care Kiev, Nikolaev, Harkiv și Liov. Patru persoane au fost ucise, iar 40 au fost rănite în urma bombardamentelor rusești din regiunea Kiev. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că, citez „teroriștii vor simți întotdeauna consecințele acțiunilor pe care le întreprind”. Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, a întreprins, marți, o vizită de lucru în Ucraina. Oficialul a declarat că Uniunea Europeană își propune să furnizeze Ucrainei peste un milion de proiectile de artilerie până la sfârșitul anului curent. Între timp, după doi ani de război, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Valeri Zalujnîi a fost înlocuit cu Oleksandr Sîrskîi, cel care până acum a fost comandantul Forțelor Terestre Ucrainene. 

Duminică, pe canalul Ziarului de Gardă de pe youtube publicăm un nou episod al Podcastului ZdCe. Invitatul colegei noastre Natalia Zaharescu este vicepremierul Oleg Serebrian. Abonați-vă pentru a primi o notificare atunci când publicăm un material nou. Între timp vă invităm să vedeți cum au fost cheltuite peste 8 milioane de lei în construcția unui apeduct care, după 10 ani, așa și nu este funcțional.