Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   (VIDEO, FOTO) Lovitură de stat…

(VIDEO, FOTO) Lovitură de stat în Turcia. Armata a preluat puterea, șeful Statului Major, luat ostatic

agerpres.ro

Prim-ministrul turc a denunțat vineri seară o „tentativă ilegală” a unui grup din cadrul armatei, la scurt timp după închiderea parțială în direcția Asia-Europa a podului de pe Bosfor la Istanbul. Armata turcă a anunțat că a preluat puterea în Turcia pentru a restabili ordinea și menține drepturile omului. Șeful Statului Major al armatei turce este printre cei luați ostatici la cartierul general din Ankara. Președintele turc Tayyip Erdogan este în siguranță. Canalul public anunță proclamarea legii marțiale (atunci când o autoritate militară preia controlul în locul administrației civile obișnuite – n.r.), informează agerpres.ro, citând surse străine. Președintele Recep Tayyip Erdogan denunță o „revoltă a unei minorități în interiorul armatei”. O explozie violentă s-a auzit la Ankara, scrie sursa.

UPDATE: 17 polițiști au fost uciși la Ankara în contextul în care situația este foarte confuză în Turcia după ce o facțiune a armatei a anunțat că a preluat puterea, soldații trag asupra mulțimii, s-au înregistrat răniți.

UPDATE ORA 00.55 Turcia: Explozie violentă auzită la Ankara (AFP)

O explozie violentă s-a auzit la Ankara, avioane și elicoptere survolează capitala turcă, notează AFP.

UPDATE ORA 00.48 Turcia: Erdogan denunță o „revoltă a unei minorități în interiorul armatei” (TV)

Președintele islamo conservator Recep Tayyip Erdogan a denunțat vineri noapte o „revoltă a unei minorități din cadrul armatei”, cerându-le turcilor să reziste la o „tentativă de lovitură de stat” și să iasă în stradă, informează AFP.

Omul forte al Turciei, care s-a exprimat prin telefon la canalul de știri CNN-Turk, a declarat: „Nu cred absolut deloc că acești puciști vor reuși”.

UPDATE ORA 00.33 Turcia: Canalul public anunță proclamarea legii marțiale (comunicat al armatei)

Canalul televiziunii publice din Turcia a difuzat vineri noapte un comunicat al „forțelor armate” anunțând proclamarea legii marțiale și restricții de circulație pe întreg teritoriul turc, informează AFP.

„Nu vom permite ca ordinea publică să fie degradată în Turcia… Restricții de circulație sunt impuse în țară până la noi ordine”, a indicat printre altele un comunicat semnat de „Consiliul păcii în țară”, care afirmă că „a luat controlul în țară”, în timp ce elicopterele survolau capitala turcă Ankara după zboruri la joasă altitudine ale avioanelor de luptă.

07152343-393891677

UPDATE ORA 00.28 Tentativă de lovitură de stat în Turcia: Președintele Erdogan este în siguranță, susține o sursă prezidențială

Președintele turc Tayyip Erdogan este în siguranță, a declarat vineri o sursă din cadrul președinției turce, adăugând că declarația făcută în numele forțelor armate care anunță o preluare a puterii nu a fost autorizată de conducerea armatei, relatează Reuters.

Sursa citată face apel la întreaga lume „să fie solidară” cu poporul turc.

Conform aceleiași surse, președintele Recep Tayyip Erdogan și guvernul turc sunt încă la putere și nu vor tolera tentativele de subminare a democrației.

Armata turcă a anunțat vineri că a preluat puterea în Turcia, dar prim-ministrul Binali Yildirim susține că tentativa de lovitură de stat va fi dejucată.

UPDATE ORA 00.20 Accesul la Facebook, Twitter și Youtube a fost restricționat în Turcia

Accesul la Facebook, Twitter și Youtube a fost restricționat vineri în Turcia, la scurt timp după ce au apărut informații că o lovitură de stat militară este în curs de desfășurare, au anunțat două grupuri de monitorizare a internetului citate de Reuters.

Turkey Blocks, un grup care monitorizează blocările de internet în țară, și Dyn, care monitorizează performanța pe internet și traficul global, au raportat că este dificil sau imposibil a accesa serviciile social media în Turcia.

Guvernul turc sub conducerea președintelui Tayyip Erdogan a cerut în mod repetat blocarea rețelelor de social media în perioadele de criză și incertitudine politică. De data aceasta nu a fost clar imediat dacă guvernul sau alt actor a ordonat blocarea de vineri seara.

În mod normal, guvernul își pune în aplicare restricțiile la internet prin ordine date principalilor furnizori de servicii de internet din Turcia, scrie Reuters.

reuters

UPDATE ORA 00.13 Turcia: Șeful Statului Major luat ostatic (Anadolu)

Șeful Statului Major al armatei turce este printre cei luați ostatici la cartierul general din Ankara vineri, a anunțat agenția de presă de stat Anadolu, în timp ce canalul de televiziune CNN Turk a declarat că președintele turc Tayyip Erdogan este în siguranță, informează Reuters.

UPDATE ORA 23.42 Armata anunță că a preluat puterea în Turcia (Dogan)

Armata turcă a anunțat, vineri noaptea, că a preluat puterea în Turcia pentru a restabili ordinea în țară, relatează agenția de presă Dogan, în timp ce liderii politici au dezmințit informația că ar fi avut loc o lovitură de stat și susțin că mențin puterea, transmite DPA.

Desfășurări masive ale forțelor armate au avut loc la Ankara și Istanbul, atât la sol, cât și în aer. Există informații conform cărora la Ankara au fost trase focuri de armă. Armata a anunțat că a preluat controlul asupra aeroportului Ataturk din Istanbul, potrivit agenției Dogan, după închiderea parțială a celor două poduri de peste strâmtoarea Bosfor.

În 1997, armata turcă a forțat guvernul în ceea ce a fost numită o ‘lovitură de stat post-modernă’. Ultima dată când armata a preluat total puterea în Turcia s-a întâmplat în 1980, când a fost suspendată constituția țării.

UPDATE ORA 23.36 Prim-ministrul turc denunță o „tentativă ilegală” a „unui grup” din cadrul armatei

Prim-ministrul turc a denunțat vineri seară o „tentativă ilegală” a unui grup din cadrul armatei, la scurt timp după închiderea parțială în direcția Asia-Europa a podului de pe Bosfor la Istanbul, potrivit unui canal de televiziune, informează AFP și Reuters.

Binali Yildirim a adăugat că cei implicați în ceea ce a descris ca o tentativă de lovitură de stat a unui grup din cadrul armatei vineri vor plăti prețul cel mai ridicat, notează Reuters.

SURSA: agerpres.ro