Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Fostul președinte al Georgiei…

VIDEO Fostul președinte al Georgiei Mihail Saakașvili a fost arestat la întoarcerea în țară

hromadske.ua

Ex-președintele Georgiei Mihail Saakașvili a fost arestat vineri, 1 octombrie, la întoarcerea în țară. Anunțul a fost făcut de premierul Georgiei, Irakli Garibashvili, care susține că Saakașvili a fost plasat în izolator și că figurează într-un dosar de „abuz de putere”, scrie Novaya Gazeta.

Canalul de televiziune georgian Pirveli a raportat că fostul președinte al Georgiei se află în închisoarea Rustavi, nu departe de Tbilisi. Ex-președintele Georgiei ar putea fi condamnat la nouă ani de închisoare în două dosare penale, în alte două cazuri verdictul nefiind încă pronunțat.

Vineri, 1 octombrie, două videoclipuri au fost publicate pe pagina fostului președinte al Georgiei .

Dimineața, Mihail Saakashvili a anunțat că s-a întors în Georgia, unde a fost condamnat la închisoare. Acesta a declarat într-un video că se află în Batumi, în Georgia, și și-a îndemnat susținătorii să voteze la alegerile municipale, iar apoi să organizeze un miting la Tbilisi, capitala Georgiei.

Locația fostului președinte al Georgiei nu a fost identificată cu exactitate. Interfax notează că imaginile video sunt neclare și că este dificil să se stabilească cu exactitate.

Anterior, fostul președinte al Georgiei a publicat o fotografie din care se putea vedea un bilet. Acesta a scris pe rețelele de socializare că intenționează să ajungă în țară (Georgia) cu un zbor Kiev-Tbilisi în seara zilei de 2 octombrie, când alegerile locale se vor încheia.

Anterior, prim-ministrul georgian, Irakli Garibashvili, a declarat că de îndată ce Saakashvili va trece granița, „va fi arestat și trimis la închisoare”.

Saakașvili a plecat în exil în 2013

Saakașvili a fost condamnat în 2018, în lipsă, într-un dosar de „abuz de putere”, despre care fostul președinte susține că a fost fabricat politic, scrie Digi 24.

După plecarea sa din Georgia, Saakașvili s-a refugiat în Ucraina, acolo unde cu susținerea fostului președinte Poroșenko, el a devenit guvernatorul Odesei.

Relațiile s-au stricat, însă, între cei doi, iar Poroșenko i-a retras lui Saakașvili cetățenia ucraineană, fostul președinte georgian devenind în acest fel apatrid.

Ulterior, Volodimir Zelenski i-a reacordat lui Saakașvili cetățenia ucraineană.