Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Veste bună pentru persoanele care…

Veste bună pentru persoanele care dețin pașaport românesc

Şefa Direcţiei Generale de Paşapoarte din România a anunţat că a existat o întâlnire la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, în urma căreia s-a decis schimbarea cadrului legal, urmând ca documentele de călătorie să fie valabile 10 ani, nu 5 cum e în prezent, pentru persoanele de peste 25 de ani, anunță Mediafax.ro.

„În ceea ce priveşte valabilitatea paşapoartelor, am avut o întâlnire, o discuţie la nivelul Ministerului Afacerilor Interne şi s-a hotărât schimimbarea cadrului legislativ pentru a putea fi prelungită valabilitatea paşapoartelor la 10 ani pentru persoanele care au peste 25 de ani”, a declarat Claudia Catela Vasile, şeful Direcţiei Generale Paşapoarte.

Zeci de oameni s-au strâns, luni, cu aproape două ore înainte de începutul programului la Direcţia de Paşapoarte din Capitală pentru a depune documentele de eliberarea a actelor de călătorie. În afara de timpul petrecut la rând, oamenii sunt nemulţumiţi că trezoreria este închisă şi că ghişeele ar fi fost deschise mai târziu decât era programat. Pe de altă parte, şeful Direcţiei susţine că programul s-a respectat.

„În această perioadă, este o perioadă foarte aglomerată la toate serviciile publice comunitare de paşapoarte, motiv pentru care şi astăzi este coadă aici. Noi am venit în întâmpinarea oamenilor şi am vrut să-i ajutăm, cu toate că astăzi este zi nelucrătoare, am deschis câteva ghişee, şi aici în Pipera, la nivelul a 14 judeţe din ţară şi-au manifestat disponibilitatea de a lucra astăzi pentru cetăţenii României. Există mai multe posibilităţi de plată pentru achitarea taxei de paşaport, nu numai la Trezorerie. Programul a început la 8 jumătate. Nu ştiu aici, la nivelul Regim Permise dacă s-a permis accesul. Noi nu suntem administratorul clădirii şi nu am ştiut de ce nu s-a deschis clădirea. Oamenii, lucrătorii Serviciului de Paşapoarte au deschis la 8 jumate ghişeele”, a explicat şeful Direcţiei, citat de Mediafax.

Măsura discutată la București vizează și cele câteva sute de mii de moldoveni, care au și cetățenie română. Zilnic, sute de cetățeni ai R. Moldova, care dețin și pașapoarte românești sunt nevoiți să aștepte ore în șir în România pentru a-și prelungi valabilitatea pașaportului românesc. În mai multe orașe mari, pentru această procedură este necesară o programare prealabilă, care se face, în unele cazuri, cu 3-4 luni mai devreme.