Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Valoarea schimburilor comerciale dintre R.…

Valoarea schimburilor comerciale dintre R. Moldova și UE a crescut cu 36%, în anul 2022

Valoarea schimburilor comerciale dintre R. Moldova și Uniunea Europeană, înregistrată în anul 2022, a constituit 6,2 miliarde de dolari, fiind în creștere cu 36,24%, comparativ cu anul 2021. Datele au fost prezentate de către vicepremierul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, în cadrul audierilor organizate pe platforma Comisiei politică externă și integrare europeană și a Comisiei economie, buget și finanțe.

Discuțiile s-au axat pe progresele înregistrate în procesul de implementare de către Ministerul Economiei a Acordului de Asociere R. Moldova – Uniunea Europeană, inclusiv Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA).

„Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării s-a referit la prioritățile actuale în contextul implementării Acordului DCFTA: eliminarea contingentelor tarifare pentru unele produse moldovenești, precum și extinderea gamei de produse, care ar putea fi exportate pe piața UE; continuarea reformei regulatorii; consolidarea și dezvoltarea cadrului normativ în domeniul informației și stimularea digitalizării economiei”, se menționează într-un comunicat al Parlamentului.

La audieri a participat și secretarul de stat al Cancelariei de Stat, Adrian Băluțel, care a prezentat acțiunile de armonizare stabilite în Planul de Activitate a Guvernului pentru anul 2023, precum și necesitățile de consolidare a capacităților interinstituționale.

La 4 martie 2022, R. Moldova a depus oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană. Ulterior, Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a Republicii Moldova și a decis să-i acorde statutul de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană.

În acest context, Comisia Europeană a fost invitată să transmită Consiliului European un raport cu privire la îndeplinirea condițiilor prevăzute în avizul său din 17 iunie 2022, ca parte a pachetului său periodic de extindere. Consiliul European va decide asupra etapelor următoare o dată ce vor fi îndeplinite toate condițiile.