Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Uniunea Europeană a prelungit cu…

Uniunea Europeană a prelungit cu şase luni sancțiunile împotriva Rusiei

Statele membre ale UE au decis marţi, 26 iulie, prelungirea cu şase luni, până pe 31 ianuarie 2023, a sancțiunilor împotriva unor sectoare ale economiei ruse, impuse în 2014 după anexarea Crimeii şi la care s-au adăugat noi pachete de sancțiuni după agresiunea începută de Rusia împotriva Ucrainei pe 24 februarie, anunță Consiliul European într-un comunicat de presă.

Consiliul UE anunță că sancțiunile prelungite acum „constau într-un spectru larg de măsuri sectoriale, care includ finanţele, energia, tehnologia şi bunurile cu dublă utilizare (civilă şi militară) industria, transporturile şi bunurile de lux”.

De asemenea, UE a impus restricții pentru relațiile economice „cu peninsula Crimeea anexată ilegal şi orașul Sevastopol, precum și cu zonele care nu se află sub controlul guvernului (ucrainean) Doneţk şi Lugansk”. Sancţiunile mai prevăd restricții individuale împotriva unor persoane şi entități, constând în înghețarea activelor şi restricții de călătorie în UE, precum şi „măsuri diplomatice”.

Din 24 februarie, UE a adoptat o serie de pachete de sancțiuni fără precedent ca răspuns la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.

„UE condamnă în cei mai fermi termeni războiul agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei, care încalcă în mod flagrant suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Ea (UE n. r.) îndeamnă Rusia să oprească imediat atacurile sale (…) împotriva civililor și a infrastructurii civile și să își retragă imediat și necondiționat toate trupele și echipamentele militare de pe întreg teritoriul Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”, se arată în comunicatul de presă al Consiliului European.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Sute de localități au fost distruse de bombardamentele rusești, iar sute de mii de oameni au fost nevoiți să fugă din calea războiului.

LIVE TEXT/ 153 de zile de război în Ucraina.