Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   UE a aprobat noul pachet…

UE a aprobat noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei care prevede oprirea totală a importurilor de cărbune

Țările Uniunii Europene au aprobat joi noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Printre noile măsuri sunt incluse oprirea importurilor de cărbune şi interzicerea accesului navelor rusești în porturile europene. De asemenea, sunt interzise importurile de materii prime, în valoare de 5,5 miliarde de euro. Decizia vine pe măsură ce se acumulează dovezi că soldații ruși au executat civili în satele și orașele din afara Kievului, scrie Euronews.

Statele UE nu vor mai putea exporta către Rusia produse de tehnologie, precum semiconductori, utilaje și echipamente electrice și de transport, cifrate anul trecut la 10 miliarde de euro. 

Pachetul de sancțiuni a fost aprobat de Comitetul Reprezentanților Permanenți al UE, a declarat președinția franceză a Consiliului UE.

„Sunt prevăzute sancţiuni contra oligarhilor, contra entităţilor ruse de propagandă, contra membrilor aparatului de securitate şi militar, precum şi contra entităţilor din sectorul industrial implicate în agresiunea rusă din Ucraina”, precizează Preşedinţia franceză a Consiliului UE.

Noile sancțiuni vor intra în vigoare odată ce vor fi publicate în Jurnalul Oficial al UE, cel mai probabil în cursul zilei de vineri. 

Statele Unite au anunțat miercuri un nou set de sancțiuni împotriva Rusiei și a unor persoane apropiate de liderul de la Kremlin, printre care au menționat și cele două fiice ale liderului de la Kremlin Vladimir Putin. Deși președintele Rusiei a vorbit rar în public despre familia sa, se cunoaște că Putin are două fiice Maria Vorontsova și Katerina Tihonova, care se țin departe de viață publică.

Oficial, Putin are două fiice, Maria și Katerina, din căsătoria cu Liudmila Putin, fostă stewardesă Aeroflot de care a divorțat în 2013, devenind primul lider rus care a divorțat de la Petru cel Mare în 1698. Putin, care a vorbit foarte rar în public despre copiii săi, a răspuns întrebărilor la conferința de presă anuală din 2015, spunând că fiicele sale nu au plecat din țară, așa cum se speculase.

În cea de-a 44-a zi de război în Ucraina trupele ruse își intensifică atacurile în sud și est, iar autoritățile ucrainene depun eforturi pentru a evacua civili din regiunile estice ale țării. Adunarea Generală a ONU a votat pentru suspendarea Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului. Rusia a răspuns spunând că această decizie este ilegală şi motivată politic. Kremlinul a recunoscut pentru prima dată că a suferit pierderi „semnificative” de trupe în Ucraina.

Vineri, 8 aprilie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky se va întâlni la Kiev cu şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi cu şeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

Cronologia evenimentelor din Ucraina – LIVE TEXT/ A 44-a zi de război în Ucraina