Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ungaria a blocat un ajutor…

Ungaria a blocat un ajutor de 50 miliarde de euro pentru Ucraina, după ce s-a ajuns la un acord pentru începerea negocierilor de aderare la UE

Sursa foto: Reuters

Ungaria a blocat un ajutor de 50 de miliarde de euro din partea UE pentru Ucraina, la doar câteva ore după ce s-a ajuns la un acord privind începerea negocierilor de aderare. Liderii UE au declarat că negocierile privind pachetul de asistență vor fi reluate la începutul anului viitor, scrie BBC.

Ucraina este dependentă în mod critic de finanțarea UE și a SUA, deoarece continuă să lupte împotriva forțelor rusești. Blocarea ajutorului a fost anunțată de premierul ungar Viktor Orban la scurt timp după ce liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și R. Moldova și să acorde statutul de candidat Georgiei.

„Rezumatul turei de noapte: veto pentru banii suplimentari pentru Ucraina”, a spus Orban.

Ungaria, care întreține legături strânse cu Rusia, s-a opus de mult timp aderării Ucrainei, dar nu s-a opus prin veto acestei inițiative. Orban a părăsit sala de negocieri în ceea ce oficialii au descris ca fiind o manieră convenită în prealabil și constructivă, în timp ce ceilalți 26 de lideri și-au exercitat votul.

Un purtător de cuvânt al președintelui Consiliului European, Charles Michel, a declarat că acordul a fost unanim.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat decizia UE privind negocierile de aderare ca pe o „victorie”.

Comentând opoziția lui Orban față de acest ajutor, premierul olandez Mark Rutte a declarat „Mai avem încă ceva timp, Ucraina nu rămâne fără bani în următoarele săptămâni”.

„Ne-am înțeles cu cele 26 de țări. Orban nu este capabil să facă acest lucru. Sunt destul de încrezător că putem ajunge la un acord la începutul anului viitor. Ne gândim la sfârșitul lunii ianuarie”, a spus el.

De asemenea, Ucraina încearcă cu disperare să obțină aprobarea unui pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru apărare din partea SUA, dar și această decizie este amânată din cauza unor dezacorduri majore între democrați și republicani.

Consiliul European a decis să deschidă negocierile de aderare cu R. Moldova și Ucraina