Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Un tadjic și un moldovean…

Un tadjic și un moldovean – urmele bulgărești ale lui Chepiga și Mishkin în războiul Rusiei împotriva Ucrainei

Serviciul de Informare ceh și-a amintit din nou de pseudo-eroi din Salisbury. Nu oricine este în stare, prefăcându-se într-un tadjic și un moldovean, și devenind pentru câteva zile lunetist, să arunce în aer 50 de tone de muniții. Șapte ani mai târziu, când acest lucru a ieșit la iveală, Europa a aflat mai multe lucruri despre cum a început războiul hibrid al Rusiei împotriva Ucrainei.

Pe 16 octombrie 2014, într-un sat îndepărtat din Cehia, Vrbetice din Moravia de Est, ferestrele caselor au fost făcute cioburi. Au explodat depozitele companiei private Imex Group, care a fost angajată oficial să transporte mărfuri militare, în special muniții. Doi angajați ai companiei au murit în acea deflagrație. Locuitorii din satele vecine au fost evacuați pentru orice eventualitate. Mulți ani mai târziu s-a aflat că în spatele sabotajului stau agenții serviciilor secrete rusești Petrov și Boșirov.

A doua parte a acestei povestiri este bulgară. Să ne transferam cu șase luni înainte, la Sofia, în aprilie 2015. Emilian Ghebrev, producătorul de arme, proprietarul firmei Emco cade inconștient în timpul unei recepții, ajunge în comă și aproape că-și dăduse duhul. Apoi supraviețuiește un al doilea atentat, și doar trei ani mai târziu jurnaliștii de la Bellingcat și Insider au reușit să lege acțiunile unei echipe de opt ofițeri GRU cu încercările de a-l elimina pe Ghebrev cu ajutorul unui prototip de otravă militară din familia „Novicok”.

La început, cehii au fost nedumeriți: cine avea nevoie de acest depozit? Apoi bulgarii: Ei bine, cine este Ghebrev pentru serviciul rusesc infernal?

Imaginea se conturează abia acum și iată versiunea ei plauzibilă a unor experți militari. După ce a început să se apere de Rusia după ocuparea Crimeei, Ucraina a început să caute urgent armament. Și Ghebrev, care a avut o lungă și destul de scandaloasă experiență de vânzări de arme în zonele de conflict, începând cu Eritreea și Pakistan și terminând cu Nicaragua și Georgia, acesta s-a dovedit a fi în locul potrivit și la momentul potrivit. Deoarece clientul avea posibilități limitate, bulgarul a propus muniții învechite cu data de exploatare aproape expirată, Kievul le-a acceptat. Cu toate acestea, Moscova n-a fost încântată de coridorul ceh de aprovizionare a Ucrainei, stabilit de Ghebrev.

Noul tip de război hibrid a început să-și stabilească propriile reguli, iar primii săi eroi au început să apară: în decembrie 2014, Mishkin și Chepiga (să-i numim după numele lor adevărat) au fost nominalizați pentru titlul „Eroul Rusiei”. Până nu demult se credea, că această nominalizare a fost făcută „pentru Crimeea”.

Ghebrev însuși a făcut o declarație de presă, negând implicarea firmei sale în explozia din 2014: Emco nu a aprovizionat Ucraina și nu are de gând s-o facă, și puteți verifica acest lucru în documente. Această versiune a fost deja respinsă ca fiind neconcludentă de către Procurorul General al Republicii Cehe Pavel Zeman: merită „să credeți dovezilor pe care le-am colectat”, a spus acesta.

Explicația lui Ghebrev corespunde pe deplin acțiunilor lui de a ascunde, să zicem, detaliile activităților sale. În același timp, acesta nu a ratat ocazia de a reaminti autorităților că sabotează investigarea cazului cu „Noviciok-ul bulgăresc” și „nu căută ajutorul aliaților, al Marii Britanii și al Republicii Cehe”.

Acest lucru este adevărat.

Guvernul lui Boiko Borisov nu a luat o poziție oficială în cazul atentatelor asupra vieții lui Gebrev, și, potrivit unor observatori, n-a făcut asta ca să nu irite Moscova.

Și se pare că trebuia investigat nu numai „Noviciok-ul”: în toamna anului 2014 — primăvara anului 2015, cel puțin patru incidente cu explozii au avut loc la diferite fabrici militare din Bulgaria. Două dintre ele, subliniază Ghebrev în ultima declarație, „au avut loc într-un moment în care colaboratorii serviciilor speciale rusești operau pe teritoriul Bulgariei ca și cum erau la ei acasă”.

Acest lucru este confirmat de Boiko Noev, care de două ori a fost Ministru al Apărării al Bulgariei (1994-1995 și 1999-2001) și a condus misiunea bulgară în NATO în 1996-1999. „În prima jumătate a anului 2015, scrie el, iar aceasta era o perioadă de creștere intensă a exporturilor bulgare de arme către acele destinații care afectau direct interesele Rusiei, mai ales în conflictele din Orientul Mijlociu, și GRU deja interceptase masiv o serie de comunicații dintre firmele bulgare și străine de exporturi, inclusiv dintre autoritățile de stat. O parte din această matrice a devenit mai târziu publică în războiul de propagandă împotriva industriei militare bulgare. Pe 21 martie și 14 aprilie 2015, au fost aruncate în aer depozitele VMZ Sopot – cea mai mare întreprindere a complexului militar-industrial din Bulgaria. Aceste explozii au fost calificate de oficialii de la acea vreme drept „sabotaj”. Exploziile au fost organizate profesional, fără pierderi de vieți omenești. La sfârșitul lunii aprilie a fost organizat atentatul asupra lui Ghebrev, iar pe 6 iunie, un cetățean american a murit ca urmare a unui „accident” la Anevo în timpul testelor de arme pentru instituțiile americane oficiale. Și în niciunul dintre aceste cazuri autoritățile bulgare nu au arătat determinare și cu atât mai puțin curaj de a lua în considerare posibila legătură dintre ele”.

Această poveste continuă. Bine-cunoscutul investigator Hristo Grozev a declarat într-un interviu acordat Postului Național Bulgar de Radio că aceeași oameni — militari ai unității militare nr. 21955 a GRU au stat în spatele exploziilor din satul ceh Vrbetice (a mai fost una în decembrie) și din orașul bulgar Sopot. Iar în luna octombrie 2014, Grozev a scris pe pagina de Facebook, că nu numai Petrov și Boshirov au vizitat Republica Cehă, dar, de asemenea, „întreaga administrație a unității militare nr. 21955”. O relatare extinsă pe această temă va fi publicată „cât mai curând posibil”.

SURSA: novayagazeta.ru