Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Cine sunt fiicele lui Putin…

Cine sunt fiicele lui Putin care au fost incluse de SUA pe lista sancțiunilor: de la studii, la căsătorie și viață de lux – The Guardian

Foto: TASS

Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană au impus un nou set de sancțiuni împotriva Federației Ruse și a unor persoane apropiate de liderul de la Kremlin, printre care se regăsesc și cele două fiice ale liderului de la Kremlin Vladimir Putin. Deși președintele Rusiei a vorbit rar în public despre familia sa, se cunoaște că Putin are două fiice Maria Vorontsova și Katerina Tihonova, care se țin departe de viață publică, scrie The Guardian.

Identitatea fiicelor lui Putin nu a fost niciodată confirmată de președintele rus sau de Kremlin și nu există fotografii oficiale ale lor. Chiar și numărul copiilor lui Putin este subiect de speculații intense.

Oficial, Putin are două fiice, Maria și Katerina, din căsătoria cu Liudmila Putin, fostă stewardesă Aeroflot de care a divorțat în 2013, devenind primul lider rus care a divorțat de la Petru cel Mare în 1698. Putin, care a vorbit foarte rar în public despre copiii săi, a răspuns întrebărilor la conferința de presă anuală din 2015, spunând că fiicele sale nu au plecat din țară, așa cum se speculase.

Foto: American Photo Archive/Alamy

„Ele locuiesc în Rusia. Ele au fost niciodată educate doar în Rusia. Sunt mândru de ele; ele continuă să studieze și lucrează”, a spus el.

„Fiicele mele vorbesc fluent trei limbi europene. Nu discut despre familia mea cu nimeni. Ele nu au fost niciodată copii „vedetă”, nu le-a plăcut să fie în centrul atenției. Ele își trăiesc propriile vieți.” Putin a spus că fiicele sale „fac primii pași în carieră” și „nu sunt implicate în afaceri sau politică”.

Cu toate acestea, ambele fiice ale lui Putin au intrat în afaceri.

Katerina Tihonova, 35 de ani, fiica mai mică, s-a născut la Dresda în 1986, în timp ce Putin lucra ca spion KGB în fosta Republică Democrată Germană. Tikhonova, care a păstrat numele bunicii sale, a studiat la Universitatea de Stat din Sankt Petersburg și la Universitatea de Stat din Moscova și are un master în fizică și matematică.

Pe lângă studii, Katerina Tihonova este pasionată de cultura japoneză și dans acrobatic rock’n’roll. În 2013, ea și partenerul ei de dans au ajuns pe locul cinci la campionatul mondial din Elveția. Înregistrările din concursurile de dans, în comparație cu imaginile de pe site-ul Universității de Stat din Moscova, unde lucrează, au ajutat în 2015 la stabilirea faptului că Tihonova este fiica lui Putin.

Katerina Tihonova și partenerul de dans

Katerina Tihonova s-a căsătorit cu Kirill Shamalov, fiul mai mic al lui Nikolai Shamalov, un apropiat al lui Putin și co-proprietar al Băncii Rossiya, pe care guvernul SUA a descris-o drept „banca personală” a înalților oficiali ai Kremlinului. Kirill a fost numit consilier juridic principal al Gazprom pentru activitatea economică străină în 2002, când avea doar 20 de ani.

În 2013, cuplul s-a căsătorit la o ceremonie secretă în stațiunea de schi exclusivistă Igora, până când au apărut câteva fotografii „scurse” de la eveniment. Cuplul s-a despărțit în 2018, însă nu se cunosc date despre condițiile financiare ale separării. La mai puțin de doi ani de la nuntă, Shamalov a fost numit de revista Forbes drept unul dintre cei mai tineri miliardari ai Rusiei, după ce a achiziționat un pachet de 17% din acțiunile companiei de petrochimie Sibur de la Gennady Timchenko, un aliat al lui Putin care a fost pus pe lista de sancțiuni.

O investigație Reuters din 2015 estima averea cuplului la peste 2 miliarde de dolari, precum și o vilă de lux pe malul mării în stațiunea franceză Biarritz de 4 milioane de lire sterline.

Vila cu opt dormitoare Alta Mira din stațiunea Atlantic a fost spartă luna trecută de protestatarii anti-Putin, care au postat un videoclip pe rețelele de socializare în care declara: „Această casă a fost cumpărată cu banii furați de Putin și de mafia rusă”.

Ei au spus: „În loc de o retragere de lux pentru oligarhii Putin-Șamalov, am decis să organizăm aici un loc pentru reabilitare și viață pentru victimele regimului Putin, în special refugiații din Ucraina și Rusia care au fost forțați să fugă de război. închisorile de represiune și tortură. Timpul în care dictatorii și oligarhii își puteau jefui propriile țări și trăiau neglijent în vile în Europa a trecut.”

Tihonova a deținut mai multe funcții la Universitatea de Stat din Moscova înainte ca, în 2020, să fie numită șefa unui nou institut de „probleme de inteligență artificială și sisteme intelectuale”, finanțat cu 1,7 miliarde de dolari.

Din echipa ei de consilieri de la universitate fac parte cinci apropiați de-ai lui Putin, inclusiv doi foști ofițeri KGB care au fost vecini în același bloc din Dresda unde a crescut Katerina.

Maria Vorontsova, fiica cea mare a lui Vladimir Putin

Fiica cea mare a lui Vladimir Putin, Maria Vorontsova, 36 de ani, este medic endocrinolog pediatric.

În 2019, Vorontsova, care locuiește într-un apartament penthouse vizavi de ambasada SUA la Moscova, a oferit un interviu pentru televiziunea de stat rusă în care a dezvăluit planurile pentru o afacere medicală de 500 de milioane de lire sterline, menită să ajute la vindecarea cancerului.

Vorontsova s-a căsătorit cu omul de afaceri olandez născut în Rusia, Jorrit Faassen, în 2013, iar cuplul locuia în penthouse-ul unui bloc de apartamente exclusivist din Amsterdam. În 2014, câțiva dintre vecinii ei olandezi au cerut expulzarea ei din țară, după ce forțele pro-ruse au doborât zborul MH17, în care se aflau și 196 de olandezi, deaspura Ucrainei.

Recent, un grup de locuitori din Amsterdam a făcut apel la Vorontsova să-i ceară tatălui ei să pună capăt invaziei Ucrainei. Ei au amplasat o pancartă pe terenul care îi aparține fiicei lui Putin, pe care scrie: „La mai puțin de 2.000 km de bucata ta de pământ pe care e pace, tatăl tău decimează o țară întreagă și oamenii ei. Se pare că bătrânul nu poate fi oprit de călăi. Dar știm cu toții că relația dintre fiice și tați este altceva”.

Citiți și: Guvernanți și oligarhi ruși: cu Rusia în suflet, dar cu averile în afara ei

În Rusia sunt răspândite speculații conform cărora Putin are o a treia fiică, și mai secretă, dintr-o aventură de ani de zile cu Svetlana Krivonogik, o femeie care ar fi crescut într-un apartament supraaglomerat din Sankt Petersburg și a lucrat ca femeie de serviciu.

Pandora Papers a dezvăluit că Krivonogik, în vârstă de 46 de ani, a devenit proprietara unui apartament în Monaco, prin intermediul unei companii offshore care ar fi fost creată la doar câteva săptămâni după ce a născut o fetiță, Luiza.

Kremlinul a respins zvonurile că Luiza ar fi fiica președintelui. Putin a spus anterior: „Am o viață privată și nu permit nimănui să se bage în ea. Trebuie să respectați asta.”

Cele două fiice ale lui Putin ar putea fi incluse pe lista sancțiunilor impuse de SUA și UE împotriva Rusiei. Statele UE urmează să aprobe de urgență un nou pachet de sancțiuni