Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ucraina cere NATO să pregătească…

Ucraina cere NATO să pregătească sancțiuni economice împotriva Rusiei și să intensifice cooperarea militară cu Kiev

Sursa foto: Reuters

Ucraina a cerut miercuri, 1 decembrie, NATO să pregătească sancțiuni economice împotriva Rusiei și să intensifice cooperarea militară cu Kiev, în timp ce țara s-a alăturat alianței occidentale pentru a discuta despre cum să descurajeze Rusia de la un nou atac, după ce a adunat trupe în apropiere, notează Reuters.

Ucraina, fostă republică sovietică care aspiră acum să se alăture Uniunii Europene și NATO, a devenit un potențial punct de foc între Rusia și Occident, pe măsură ce relațiile s-au înrăutățit în cele trei decenii de la încheierea Războiului Rece.

„Vom chema aliații să se alăture Ucrainei pentru a elabora un pachet de descurajare. Ca parte a acestui pachet, NATO ar trebui să pregătească sancțiuni economice împotriva Rusiei în cazul în care aceasta „decide să aleagă cel mai rău scenariu. Suntem încrezători că, dacă ne unim eforturile, dacă acționăm în mod coordonat, vom fi capabili să-l descurajăm pe președintele Putin și să-l demotivăm să aleagă cel mai rău scenariu, care este o operațiune militară”, a declarat ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba.

Ministrul danez de externe Jeppe Kofod a declarat reporterilor, la sosirea la sesiunea NATO, că orice operațiune militară care ar încălca suveranitatea Ucrainei va avea „consecințe grave” și că Danemarca este gata să se angajeze cu „sancțiuni grele”.

„Orice agresiune viitoare a Rusiei împotriva Ucrainei ar avea un preț mare și ar avea consecințe politice și economice grave pentru Rusia”, a declarat reporterilor secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după prima zi de discuții între cei 30 de aliați de la Riga.

Președintele rus, Vladimir Putin, a replicat că Rusia va fi forțată să acționeze dacă NATO, condusă de SUA, va plasa în Ucraina rachete care „ar putea lovi Moscova în câteva minute”.

Kremlinul a anexat peninsula Crimeea de la Marea Neagră în 2014 și apoi i-a susținut pe rebelii care luptau cu trupele guvernamentale în estul țării. Conflictul a ucis 14.000 de oameni, potrivit Kievului, și continuă „să fiarbă”, notează Reuters.

În ultima perioadă, relațiile dintre Ucraina și Rusia sunt din ce în ce mai tensionate. Pe 26 noiembrie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a anunțat că Ucraina a descoperit un complot pentru o tentativă de lovitură de stat, care ar urma să aibă loc săptămâna aceasta.