Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   The Washington Post: Rusia pregăteşte…

The Washington Post: Rusia pregăteşte o ofensivă împotriva Ucrainei cu până la 175 de mii de militari, anul viitor, concentraţi în patru locuri, cu 50 de grupuri tactice de luptă

Imagine-simbol

Rusia pregătește o ofensivă împotriva Ucrainei cu până la 175 000 de militari, anul viitor, concentraţi în patru locuri, cu 50 de grupuri tactice de luptă, potrivit unui document american, dezvăluie The Washington Post (WP), relatează AFP.

Moscova se pregăteşte să lanseze „100 de batalioane alcătuite din grupuri tactice, cu un efectiv estimat la 175.000 de oameni, dar şi tancuri, artilerie şi alte echipamente”, a declarat un oficial de rang înalt, sub protecţia anonimatului, cotidianului american, scrie News.ro.

Pentagonul, contactat de AFP, a refuzat să comenteze informaţii cu privire la aceste informaţii clasificate, însă a subliniat că este „foarte îngrijorat de probe care arată planuri ale Rusiei în vederea unor acţiuni agresive împotriva Ucrainei”.

The Washington Post

„Susţinem în continuare o diminuare a tensiunilor în regiune şi o soluţie diplomatică a conflictului din estul Ucrainei”, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului, locotenent-colonelul Tony Semelroth.

50 de grupuri tactice de luptă

Forţe ruseşti sunt pe cale să se concentreze în patru locuri, cu 50 de grupuri tactice de luptă, dezvăluie WP, citând un document militar american.

Publicitate
Publicitate

Joe Biden a crescut cu un nivel presiunea asupra Rusiei vineri, anunţând că pregăteşte „iniţiative” în apărarea Ucrainei în cazul unei invazii, în urma concentrării unor trupe ruseşti în apropierea frontierei ucrainene.

Serviciile ucrainene de informaţii estimează să „perioada cea mai verosimilă” a încheierii pregătirilor ruseşt în vederea unei „escaladări de anvergură” este sfârşitul lui ianuarie, a anunţatîn Parlament ministrul ucranean al Apărării Oleksii Reznikov.

Potrivit lui Reznikov, aproximativ 100 000 de militari ruşi ar putea să participe la o eventuală ofensivă.

„Escaladarea este un scenariu posibil, însă nu inevtabil”, a subliniat ministrul.

Rusia „a început deja exerciţii militare în apropierea Ucrainei” şi este pe cale să-şi „testeze comunicaţiile”, a acuzat el.

Sancțiuni economice

„Suntem profund îngrijoraţi de planurile Rusiei în vederea unei noi agresuni asupra Ucrainei”, i-a transmis joi secretarul de Stat american Antony Blinken omologului său rus Serghei Lavrov, cu care s-a întâlnit la Stockholm, reiterându-şi acuzaţiile de miercuri, când a evocat pentru prima oară ”probe” ale unei pregătiri a unei invazii.

„Dacă Rusia a decis să continue pe calea confrunătrii, ea va suporta consecinţe grave”, a avertizat el, după ce a ameninţat miercuri cu sancţiuni economice dureroase.

Preşedintele american Joe Biden şi omologul său Vladimir Putin urmează să discute prin videoconferinţă despre tensunile în centrul cărora se află Ucraina, la şapte ani de la anexarea Peninsului ucrainene Crimeea şi preluarea controlului asupra une părţi a estului Ucrainei de către forţe separatiste proruse susţinute de Moscova.

Publicitate
Publicitate