Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   SUA și UE discută despre…

SUA și UE discută despre posibilitatea susținerii unui guvern ucrainean în exil – CNN

Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană discută despre eventuala posibilitate de a susține inaugurarea unui guvernul ucrainean în exil.

Oficialii americani și europeni au discutat despre modul în care Occidentul ar sprijini un guvern în exil condus de președintele ucrainean Volodimir Zelensky în cazul în care ar trebui să fugă de la Kiev, au declarat oficiali occidentali pentru CNN.

Discuțiile au variat de la sprijinirea lui Zelensky și a oficialilor ucraineni într-o potențială mutare la Lvov, în vestul Ucrainei, până în momentul în care Zelensky și consilierii săi ar urma să fie forțați să fugă cu totul din Ucraina și să stabilească un nou guvern în Polonia, au spus oficialii.

Discuțiile sunt doar preliminare și nu au fost luate decizii, au spus sursele.

Oficialii occidentali s-au ferit, de asemenea, să discute despre un guvern în exil direct cu Zelensky, deoarece acesta vrea să rămână la Kiev și a respins până acum conversațiile care se concentrează pe altceva decât pe stimularea Ucrainei în lupta sa împotriva Rusiei, au declarat doi diplomați occidentali. Ei au adăugat că au existat discuții despre trimiterea unuia sau mai multor membri ai guvernului lui Zelensky într-o locație externă unde ar putea fi înființat un guvern în cazul în care Kievul cade și Zelensky nu vrea sau nu poate să iasă.

„Ucrainenii au planuri în vigoare despre care nu voi vorbi sau nu voi intra în detalii pentru a mă asigura că există o continuitate a guvernului într-un fel sau altul și voi lăsa totul așa”, a declarat Antony Blinken, Secretarul de Stat al SUA, la CBS.

Oficialii americani și europeni credeau în primele zile ale războiului că mutarea lui Zelensky la Lvov ar putea fi fezabilă, deoarece nu era clar dacă Rusia va viza vestul Ucrainei. Dar acum, având în vedere escaladarea dramatică a Rusiei în ultimele zile împotriva țintelor civile din Ucraina, nu sunt la fel de siguri că Rusia va cruța vreun centimetru din teritoriul ucrainean.

„Toate semnele arată că Putin va continua”, a declarat vineri un înalt oficial al serviciilor secrete occidentale.

„Și cred că răzuirea fundului butoiului în unele dintre aceste alte locuri indică faptul că acum chiar trebuie să intre, la propriu, nu doar la figurat, pentru a se asigura că pot continua” pentru a lua toată țara.

O idee care a fost prezentată, dar rămâne puțin probabilă. Această posibilitate este ca NATO să stabilească o zonă de excludere aeriană peste o mică parte din vestul Ucrainei, a spus partea vestică a oficialilor și a parlamentarilor americani familiarizați cu discuțiile. Acest lucru, teoretic, ar oferi un suport pentru guvernul lui Zelensky și ar permite Ucrainei să construiască și să perfecționeze o insurgență împotriva forțelor ruse, ceva ce, a spus oficialul serviciilor de informații, nu ar necesita ca Kievul să rămână „în picioare”.

Semnalele de până acum arată că ucrainenii pot susține o luptă, chiar și una convențională, fără comandă și control centralizat de la Capitoliu”, a spus oficialul.

Sursele au recunoscut că posibilitatea ca NATO să instituie o zonă de excludere aeriană peste vestul Ucrainei este foarte improbabilă din aceleași motive pentru care a refuzat să impună o zonă de excludere aeriană peste întreaga țară, pentru că această acțiune ar însemna probabil angajament direct cu armata rusă.

Dacă ar exista o încercare de a închide unele părți ale spațiului aerian ucrainean, este mai probabil ca aceasta să fie coordonată de o „coaliție a celor dispuși”, mai degrabă decât de NATO ca bloc, a spus una dintre surse. În mod similar, dorința Occidentului de a finanța și sprijini o insurgență ucraineană variază între statele membre NATO, au spus sursele, unele fiind mai reticente decât altele, având în vedere riscul represaliilor ruse.

Oficialii americani și europeni i-au spus lui Zelensky că sunt pregătiți să-l ajute să fie evacuat din Ucraina, a raportat anterior CNN. Până acum Zelensky a refuzat să părăsească Ucraina.

Autori: Natasha BertrandKylie Atwood, CNN