Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   SUA au recomandat Ucrainei să…

SUA au recomandat Ucrainei să amâne pentru o perioadă ofensiva, potrivit unui oficial

Imagine simbol. Sursa: Volodimir Zelenski/Telegram

Oficiali americani de rang înalt au sfătuit autoritățile din Ucraina să nu lanseze o ofensivă majoră împotriva forțelor rusești până când nu va fi asigurată ultima livrare de armament american și până când nu va fi asigurată pregătirea forțelor ucrainene, a declarat vineri un oficial de rang înalt al administrației Biden, relatează Reuters.

Oficialul, care a vorbit cu un grup restrâns de reporteri sub rezerva anonimatului, a declarat că Statele Unite își mențin decizia de a nu furniza tancuri Abrams Ucrainei în acest moment, pe fondul unei controverse cu Germania privind tancurile.

Discuțiile SUA cu Ucraina despre o eventuală contraofensivă au avut loc în contextul asigurării că ucrainenii dedică mai întâi suficient timp pentru a se antrena cu cele mai recente arme furnizate de Statele Unite, a spus oficialul.

Statele Unite au anunțat joi că vor trimite sute de vehicule blindate Ucrainei pentru a fi folosite în luptă.

Vremea rea din timpul iernii a împiedicat luptele de pe linia frontului, deși un val de frig care îngheață și întărește solul ar putea deschide calea pentru ca oricare dintre părți să lanseze o ofensivă cu echipamente grele, a declarat Serhi Haidai, guvernatorul regiunii ucrainene Luhansk.

Oficialul a declarat că Statele Unite nu intenționează în acest moment să trimită tancuri Abrams în Ucraina, deoarece acestea sunt costisitoare și dificil de întreținut.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a negat vineri că Berlinul blochează unilateral trimiterea de tancuri de luptă Leopard către Ucraina, dar a declarat că guvernul este pregătit să acționeze rapid pentru a le trimite dacă există un consens între aliați.