Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Slovacia a furnizat Ucrainei un…

Slovacia a furnizat Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană S-300

Slovacia a furnizat Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană S-300. Despre asta anunță premierul Slovaciei, Eduard Heger.

„Aș dori să confirm că Slovacia a furnizat Ucrainei un sistem de apărare aeriană S-300. Națiunea ucraineană își apără cu curaj țara suverană și pe noi. Este de datoria noastră să ajutăm, să nu rămânem pe loc și să fim ignoranți cu privire la pierderea de vieți omenești sub agresiunea Rusiei”, a scris pe Twitter.

Potrivit TV Noviny, sistemul de apărare antiaeriană slovacă S-300 este deja în Ucraina. Potrivit TV Markíza, transferul a avut loc în secret timp de două zile. Mai întâi, sistemul de apărare aeriană a fost mutat mai aproape de granița de est și apoi livrat Ucrainei, scrie unian.net.

Zilele trecute, Republica Cehă a anunțat că trimite în Ucraina câteva zeci de tancuri vechi T-72 și vehicule blindate BMP-1, scrie agenția cehă Echo24.cz. Ministrul ceh al Apărării, Jana Černochová, a confirmat indirect livrarea de echipamente militare către Ucraina, dar nu a oferit mai multe detalii.

„Îi înțeleg pe cei care vor să afle ce trimitem în Ucraina. Îmi pare rău, nu vă pot spune mai multe. (…) Credeți-mă, trimitem echipamente militare necesare prietenilor ucraineni. Și vom continua să facem asta”, a scris pe Twitter, ministrul ceh al Apărării, Jana Černochová.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR DIN UCRAINA: LIVE TEXT/ A 44-a zi de război în Ucraina