Serviciul de Securitate din Letonia: Rusia încearcă să influențeze tinerii letoni
Serviciul de Stat de Securitate din Letonia (SSSL) și-a publicat raportul anual. În el se spune că autoritățile rusești încearcă să implice tinerii din Letonia în „îndeplinirea sarcinilor politicii lumii rusești”, anunță Novaya gazeta-Baltya.
Rusia încearcă să influențeze tinerii
Printre amenințările la adresa ordinii constituționale a Letoniei se numără acțiunile non-militare ale Rusiei, menite să submineze încrederea în democrație și legitimitatea autorităților letone, precum UE și NATO. SSSL notează că corpul diplomatic rus încearcă să găsească în rândul tinerilor „lideri potriviți ai lumii rusești”.
Conform raportului, Consiliul de Coordonare al Organizațiilor Publice de Tineret din Letonia sub conducerea activistului pro-rus Aleksei Veselii și-a extins anul trecut activitățile. În special, la Festivalul de dialog LAMPA a avut loc o discuție despre relațiile dintre Letonia și Rusia după pandemia globală, fiind făcute declarații „glorificatoare în adresa Rusiei și a statutului ei de supraputere”.
Serviciul de Securitate reamintește, de asemenea, despre atragerea tinerilor vorbitori de limbă rusă în universitățile rusești. Astfel, în anul 2020 autoritățile ruse erau gata să achite studiile pentru 115 tineri, iar selectarea candidaților a fost efectuată sub supravegherea corpului diplomatic rus. Conform datelor serviciului de Informație leton, cotele pentru învățământul gratuit vor crește în curând, deoarece studenții sunt surse promițătoare de informații și potențiali agenți de influență.
Tinerii din Letonia sunt dedicați valorilor occidentale
Raportul SSSL arată că majoritatea tinerilor ruși care trăiesc în Letonia, simt că aparțin valorilor occidentale, iar eforturile de a atrage tinerii rusofoni din Letonia la ideile „lumii rusești” și „declarațiile agresive care provoacă o scindare în societate” nu au avut succes.
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.