Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Serviciul de Securitate din Letonia:…

Serviciul de Securitate din Letonia: Rusia încearcă să influențeze tinerii letoni

Serviciul de Stat de Securitate din Letonia (SSSL) și-a publicat raportul anual. În el se spune că autoritățile rusești încearcă să implice tinerii din Letonia în „îndeplinirea sarcinilor politicii lumii rusești”, anunță Novaya gazeta-Baltya.

Rusia încearcă să influențeze tinerii

Printre amenințările la adresa ordinii constituționale a Letoniei se numără acțiunile non-militare ale Rusiei, menite să submineze încrederea în democrație și legitimitatea autorităților letone, precum UE și NATO. SSSL notează că corpul diplomatic rus încearcă să găsească în rândul tinerilor „lideri potriviți ai lumii rusești”.

Conform raportului, Consiliul de Coordonare al Organizațiilor Publice de Tineret din Letonia sub conducerea activistului pro-rus Aleksei Veselii și-a extins anul trecut activitățile. În special, la Festivalul de dialog LAMPA a avut loc o discuție despre relațiile dintre Letonia și Rusia după pandemia globală, fiind făcute declarații „glorificatoare în adresa Rusiei și a statutului ei de supraputere”.

Serviciul de Securitate reamintește, de asemenea, despre atragerea tinerilor vorbitori de limbă rusă în universitățile rusești. Astfel, în anul 2020 autoritățile ruse erau gata să achite studiile pentru 115 tineri, iar selectarea candidaților a fost efectuată sub supravegherea corpului diplomatic rus. Conform datelor serviciului de Informație leton, cotele pentru învățământul gratuit vor crește în curând, deoarece studenții sunt surse promițătoare de informații și potențiali agenți de influență.

Tinerii din Letonia sunt dedicați valorilor occidentale

Raportul SSSL arată că majoritatea tinerilor ruși care trăiesc în Letonia, simt că aparțin valorilor occidentale, iar eforturile de a atrage tinerii rusofoni din Letonia la ideile „lumii rusești” și „declarațiile agresive care provoacă o scindare în societate” nu au avut succes.