Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Șeful delegației ruse, Vladimir Medinsky,…

Șeful delegației ruse, Vladimir Medinsky, după negocierile cu Ucraina: „Am sperat ca astăzi să semnăm măcar un protocol”

Sursa foto: ria.ru

Șeful delegației ruse, consilierul prezidențial, Vladimir Medinsky, susține că, negocierile dintre Moscova și Kiev privind soluționarea situației din Ucraina vor continua, deși așteptările pe care le-a avut partea rusă de la negocieri nu s-au îndreptățit. Declarația a fost făcută după ce s-a încheiat a treia rundă de negocieri cu Ucraina, scrie TASS.

Vladimir Medinsky a declarat că Rusia a sperat să semneze cu Ucraina măcar un protocol, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

„Am venit la negocieri un set mare de documente, am veni deja cu acorduri, proiecte și propuneri concrete, am sperat ca astăzi să semnăm măcar un protocol cu ​​privire la acele subiecte despre care se pare că am ajuns la o înțelegere, însă partea ucraineană a luat toate documentele pentru a le studia. Nu au putut semna ceva pe loc, dar au spus că vom reveni la această problemă, probabil, la următoarea întâlnire”, a explicat Vladimir Medinsky.

Totodată, potrivit lui Vladimir Medinsky, Rusia speră că, începând de marți, coridoarele umanitare din Ucraina vor începe în sfârșit să funcționeze.

Luni seara, 7 martie, s-a încheiat a treia rundă de negocieri dintre Moscova și Kiev, în vederea încetării acțiunilor militare din Ucraina. Reprezentantul delegației din partea Ucrainei, Mihail Podolyak, a anunțat că există evoluții pozitive în negocierile dintre cele două părți cu privire la problema coridoarelor umanitare. Potrivit lui Podolyak, în ceea ce privește partea politico-militară, încă nu există rezultate.

Prima rundă de negocieri dintre Rusia și Ucraina a avut loc în data de 28 februarie. După acea discuție, oficialii celor două state au anunțat că se vor întoarce în capitalele lor pentru consultări suplimentare înainte de o a doua rundă de negocieri. Pe 3 martie a avut loc a doua rundă de negocieri. În urma acesteia s-a ajuns la înțelegerea privind încetarea focului și crearea coridoarelor umanitare pentru evacuarea civililor. Pe 4 martie, s-a anunțat „perioada de tăcere” pentru a fi evacuați cetățenii din Mariupol și Volnovakha, însă înțelegerea a fost încălcată. Ucraina a acuzat Rusia de încălcarea regimului de încetare a focului, iar Rusia a declarat că spre pozițiile armatei ruse ar fi fost lansate focuri de armă. Astfel, evacuarea cetățenilor a fost amânată.

Luni, 7 martie, este a douăsprezecea zi de confruntări militare între trupele militare ruse și forțele ucrainene, după ce la 24 februarie, Vladimir Putin a anunțat că începe o „operațiune militară specială” în Ucraina.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR DIN UCRAINA: LIVE TEXT/ A 12-a zi de război în Ucraina