Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rusia expulzează 14 diplomați bulgari…

Rusia expulzează 14 diplomați bulgari ca „răspuns” la o decizie a Sofiei

Ambasadorul bulgar la Moscova, Atanas Krystin, a fost invitat vineri, 5 august, la Ministerul rus de Externe, unde i s-a înmânat o notă din partea diplomației ruse prin care 14 angajați ai misiunii diplomatice și ai oficiilor consulare bulgare din Rusia au fost declarați persona non grata, scrie TASS, agenție de presă afiliată Kremlinului.

Rusia expulzează 14 diplomați bulgari ca „răspuns” la expulzarea a 70 de diplomați ruși din Bulgaria.

Ministerul rus de Externe a declarat că „responsabilitatea pentru consecințele măsurilor contraproductive revine în întregime guvernului bulgar condus de Kiril Petkov”.

„Considerăm că astfel de acțiuni nu numai că provoacă daune semnificative legăturilor tradiționale dintre țările noastre și încalcă drepturile compatrioților care au fost privați de serviciul consular, dar indică și o degradare suplimentară a Occidentului care este gata să sacrifice interesele partenerilor, doar pentru a face rău Rusiei. Aderarea necondiționată a Sofiei la această linie distructivă este regretabilă”, a declarat Ministerul rus de Externe.

Pe 28 iunie, Bulgaria a decis să expulzeze 70 de diplomați ruși și personalul tehnic al misiunilor diplomatice ruse, inclusiv pe consulii generali ruși la Varna și Ruse, Vladimir Klimanov și Andrei Gromov, directorul Centrului rus de cultură și informare, Iuri Makushin, în baza unor suspiciuni de spionaj.