Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Prima declarație a lui Iohannis…

Prima declarație a lui Iohannis despre decizia CCR de revocare a șefei DNA: „Aștept motivarea”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, 5 iunie, că aşteaptă motivarea Curții Constituționale Române (CCR) privind revocarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, afirmând însă că procurorii nu trebuie să fie „controlaţi politic” şi că aceştia sunt sub autoritatea, nu în subordinea ministrului Justiţiei, scrie Mediafax.ro.

„Aştept motivarea Curţii, pe care o vom citi până o înţelegem sau până înţelegem ceva din ea, după care voi comunica ce trebuie făcut sau ce voi face eu mai exact. Însă la momentul acesta pot să vă spun două-trei lucruri care ţin evident de această temă. Această decizie a Curţii aparent vorbeşte doar despre o chestiune foarte concretă de revocare sau nerevocare a procurorului şef DNA. În realitate, însă, sunt mult mai multe teme care apar, care sunt readuse în discuţie şi care merită discutate. Bunăoară, Statutul procurorilor. Eu, personal, sunt convins şi voi acţiona în consecinţă, evident că procurorii trebuie să fie independenţi. Procurorii în niciun caz nu trebuie să fie controlaţi politic. Procurorii nu pot fi în subordinea unui politician, fie el şi ministru. În consecinţă, orice am face noi, în România, ca stat, trebuie să asigure independenţa procurorilor pentru a garanta o justiţie independentă”, a declarat Klaus Iohannis. 

Întrebat dacă ia în calcul organizarea unui referendum, preşedintele României a spus că în mod normal o decizie CCR nu poate fi supusă voinţei poporului, însă a adăugat că în cazul în care politicienii continuă să submineze independeţa justiţiei, un referendum poate fi luat în calcul, scrie Adevărul.ro.

„E o discuţie care se poate purta, dar aici apar anumite riscuri. O decizie CCR nu poate fi discutată prin referendum. Statul are o abordare foarte clară de mai bine de 10 ani încoace şi anume independenţa procurorilor şi nesubordonarea politicului. Nu cred că această chestiune trebuie supusă unor consultări populare. Dar din păcate vedem că tot mai mulţi politicieni pun sub semnul întrebării respectarea independenţei justiţiei. Dacă se va continua, putem lua în calcul un referendum”, a răspuns Iohannis.