Președintele lituanian la Chișinău: „Lituania susține aspirațiile europene ale Moldovei și este gata să împărtășească experiența sa în procesul de diversificare a pieței energetice”
Gitanas Nauseda, președintele Lituaniei, care se află într-o vizită oficială la Chișinău, a declarat în cadrul unei conferințe de presă comune cu șefa statului, Maia Sandu, că Lituania susține fără echivoc parcursul european al R. Moldova.
Maia Sandu a menționat că R. Moldova apreciază solidaritatea Lituaniei și susținerea oferită în mai multe domenii, inclusiv în procesul de integrare europeană.
„Tragedia ucraineană ne privește pe fiecare. Monitorizăm cu atenție situația, iar analizele noastre arată că Republica Moldova nu este în pericol, dar rămânem vigilenți. Moldovenii nu au stat departe de tragedia vecinilor ucraineni, s-au mobilizat. Peste 90 mii de ucraineni rămân și acum în Republica Moldova. Lituania ne-a oferit 750 mii de euro pentru a acoperi o parte din cheltuielile pentru refugiați”, a remarcat președinta Sandu.
Președinta R. Moldova a subliniat asupra relațiilor de prietenie între cele două state: „Deschiderea pieței Lituaniei ar fi benefică pentru țara noastră. Drumul european al Lituaniei este un bun exemplu pentru R. Moldova, dar pentru asta avem nevoie de pace. Contăm pe sprijinul Guvernului de la Vilnius, pentru ca R. Moldova să obțină statutul de țară candidat. Alegerea noastră este Uniunea Europeană, pentru că este un proiect de pace”, a reiterează Maia Sandu.
Gitanas Nauseda a menționat că procesul de integrare europeană a R. Moldova este încurajat de către țara sa. „Înțelegem că R. Moldova a fost grav afectată de război și susținem integritatea ei. Ceea ce se întâmpla în stânga Nistrului ne îngrijorează, dar nu trebuie să ajungeți pradă provocărilor. Lituania susține aspirațiile europene ale Moldovei și este gata să împărtășească experiența sa în procesul de diversificare a pieței energetice”, a concluzionat Nauseda.
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.