Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, un…

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, un aliat al lui Putin, a promulgat legea care prevede pedeapsa cu moartea pentru oficialii acuzați de „înaltă trădare”

Foto: reuters.com

Preşedintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukaşenko, aliatul apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, a promulgat legea care introduce pedeapsa cu moartea pentru oficialii și militarii acuzați de „înaltă trădare”, notează Novaya Gazeta Europe.

Pe lângă pedeapsa cu moartea pentru „trădare de stat” comisă de un oficial sau militar, este introdusă răspunderea penală pentru „propagarea terorismului”, „discreditarea” forțelor armate și „încălcarea cerințelor de protecție a secretelor de stat”.

„Scopul principal al documentului este de a consolida lupta împotriva infracțiunilor de orientare extremistă (teroristă) și antistatală”, se arată în raport.

De asemenea, se mărește de la trei la zece zile perioada de detenție a persoanelor suspectate de trădare, conspirație sau „alte acțiuni menite să pună mâna pe puterea de stat”, notează sursa citată.

Belarus este singura țară din Europa și din CSI în care pedeapsa cu moartea este permisă și aplicată. În prezent, conform Codului penal al Republicii Belarus, pedeapsa cu moartea poate fi impusă, în special, pentru „declanșarea sau desfășurarea unui război agresiv, terorism internațional, genocid, utilizarea de arme de distrugere în masă, trădare, asociată cu crimă, ucidere de ofițeri de poliție”.

Alexander Lukașenko susține în mod deschis pedeapsa cu moartea ca „factor de descurajare”. Din cauza absenței unui moratoriu privind pedeapsa cu moartea, Belarus nu este membră a Consiliului Europei și cetățenii săi nu pot depune plângeri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO).