Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Pfizer: medicamentul experimental împotriva virusului…

Pfizer: medicamentul experimental împotriva virusului COVID-19 reduce riscul de spitalizare și deces

Imagine-simbol; Sursa: Digi 24

Producătorul de medicamente Pfizer a anunțat vineri, 5 noiembrie, că medicamentul experimental conceput pentru a lupta împotriva coronavirusului a redus riscul de spitalizare și deces pentru pacienții cu afecțiuni care au participat la testarea medicamentului, scrie CNN.

Reprezentanții companiei speră că vor putea oferi în cele din urmă tratamentul administrat în combinație cu un medicament antiviral mai vechi numit ritonavir, pentru ca persoanele infectate cu COVID-19 să-l poată administra la domiciliu.

Compania a testat medicamentul la adulții diagnosticați cu COVID-19. Voluntarilor li s-au administrat aleatoriu fie combinația de medicamente, fie un placebo în decurs de trei zile sau cinci zile de la debutul simptomelor.

Medicamentul, cunoscut încă sub numele experimental PF-07321332, este un inhibitor de protează. Este conceput pentru a opri multiplicarea virusului. Administrarea acestuia împreună cu ritonavir ar încetini împrăștierea virsului în organism.

Pfizer anunță că 0,8% dintre pacienții care au primit combinația de medicamente, în decurs de trei zile au fost spitalizați, comparativ cu 7% dintre pacienții cărora li s-a administrat placebo sau 27 din 385. Nicio persoană care a primit tratamentul nu a decedat într-o lună.

„Reduceri similare ale spitalizării sau decesului legate de COVID-19 au fost observate la pacienții tratați în decurs de cinci zile de la debutul simptomelor; 1% dintre pacienții cărora li s-a administrat PF-07321332 (cu) ritonavir au fost internați până în ziua 28 după randomizare (6/607 internați, fără decese), comparativ cu 6,7% dintre pacienții cărora li s-a administrat placebo”, susțin reprezentanții companiei.

Potrivit Pfizer, 19% dintre pacienții cărora li s-a administrat tratamentul, au avut reacții adverse, comparativ cu 21% care au primit placebo, dar au refuzat să dezvăluie care sunt acele reacții.

În prezent, remdesivir, vândut sub numele de Veklury, este singurul antiviral aprobat de Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) pentru tratamentul COVID-19. Acesta se administrează prin perfuzie intravenoasă.