Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Patru nave cu cereale din…

Patru nave cu cereale din Ucraina au părăsit pe 7 august porturile din Odesa și Cernomorsk

Patru nave cu cereale din Ucraina au părăsit duminică dimineața, 7 august, porturile din Odesa și Cernomorsk, în baza acordului de reluare a exporturilor de cereale la Marea Neagră. Potrivit Ministerului turc al Apărării, două nave se îndreaptă spre Turcia, una către China și una către Italia.

După cum a anunțat Ministerul turc al Apărării, nava GLORY cu 66 de mii de tone de porumb urmează să ajungă la Istanbul, nava STAR HELENA cu 45 de mii de tone de făină – în China, nava RIVA WIND cu 44 de mii de tone de porumb – spre Iskenderun din sudul Turciei, iar nava MUSTAFA NECATI cu 6 mii de tone de ulei de floarea soarelui – spre portul italian Monopoli.

RBC Ucraina publică imagini din porturile din Odesa și Cernomorsk.

Prima navă cu cereale ucrainene a părăsit luni dimineața, 1 august, portul din Odesa, în baza acordului de reluare a exporturilor de cereale la Marea Neagră, fiind primul transport de la declanșarea războiului de către Rusia. Nava Razoni, sub pavilion Sierra Leone, care transporta 26.000 de tone de porumb, a ajuns marți, 2 august, la Istanbul. Ulterior, trei nave cu cereale au părăsit porturile ucrainene vineri, 5 august.

Pe 22 iulie, Ucraina şi Rusia, datorită unei medieri a Turciei şi sub egida ONU, au semnat la Istanbul un acord pentru a debloca porturilor ucrainene şi a uşura presiunea asupra pieţelor agricole.