Ucraina dorește extinderea acordului de transport maritim pentru a include și alte produse dincolo de cereale
Trei nave cu cereale au părăsit porturile ucrainene vineri, 5 august, în timp ce primul vas de marfă sosit de la invazia Rusiei urma să se încarce în Ucraina mai târziu în cursul zilei, în contextul în care Kievul a cerut ca acordul de trecere în siguranță să fie extins și la alte mărfuri, cum ar fi metalele, transmite Reuters.
Acordul din 22 iulie a marcat un succes diplomatic rar, pe măsură ce războiul evoluează în estul Ucrainei, Kievul încercând să-și reconstruiască economia distrusă după mai bine de cinci luni de conflict.
„Ne așteptăm ca garanțiile de securitate ale partenerilor noștri din ONU și Turcia să continue să funcționeze, iar exporturile de alimente din porturile noastre să devină stabile și previzibile pentru toți participanții la piață”, a declarat ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, pe Facebook, după pornirea navelor.
Prima navă cu cereale a plecat luni din Odesa.
„Acest acord este despre logistică, despre circulația navelor prin Marea Neagră”, a declarat adjunctul ministrului ucrainean al Economiei, Taras Kachka, pentru Financial Times. „Care este diferența dintre cereale și minereu de fier?”
Kremlinul a spus că o soluție poate fi găsită doar dacă este legată de ridicarea restricțiilor impuse producătorilor ruși de metale.
Organizația Națiunilor Unite și Turcia au intermediat acordul de trecere în siguranță între Moscova și Kiev, după avertismentele ONU privind focarele de foamete din cauza opririi transporturilor de cereale din Ucraina.
Vineri, două nave cu cereale au pornit de la Chornomorsk și una de la Odesa, transportând un total de aproximativ 58.000 de tone de porumb, a declarat ministerul turc al Apărării.
Vrachierul turc Osprey S, care arborează pavilionul Liberiei, era de așteptat să sosească vineri la Chornomorsk pentru a se încarca cu cereale, a anunțat administrația regională din Odesa.
Rusia și Ucraina produc în mod tradițional aproximativ o treime din grâul global, iar Rusia este principalul furnizor de energie al Europei. Dar Rusia a declarat vineri că ar putea să nu atingă recolta estimată de 130 de milioane de tone de cereale din cauza factorilor meteorologici și a lipsei de piese de schimb pentru echipamentele de fabricație străină.
Exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut cu 48,6% de la an la an, la 1,23 milioane de tone până în acest sezon, a declarat ministerul agriculturii.