Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Erdogan a anunțat că prima…

Erdogan a anunțat că prima navă cu cereale va părăsi portul Odesa pe 1 august

Prima navă cu cereale va părăsi portul ucrainean din Odesa luni, 1 august. Acest lucru a fost declarat de către secretarul de presă al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin, la postul tv din Turcia Kanal7.

„Navele sunt gata să părăsească portul Odesa. Prima navă va părăsi probabil portul în dimineața zilei de 1 august”, a spus Kalin.

El a declarat că autoritățile turce sunt în contact permanent cu oficialii ucraineni.

Secretarul de presă al președintelui turc a precizat că echipajul navei și toate părțile implicate au detalii clare despre modul în care va pleca nava – de la ce coordonate, când va intra în apele teritoriale internaționale, cine o va încărca și când va intra în apele teritoriale turcești.

Kalin a mai menționat că războiul continuă și acest lucru poate pune în pericol punerea în aplicare a Acordului.

„Din păcate, războiul continuă. Ucraina spune corect: „Am ratificat acordul, dar dacă războiul continuă pe diferite fronturi, dacă prizonierii sunt uciși, încărcătura va rămâne blocată”, a spus Kalin.

„Întreaga lume susține acordurile la care s-a ajuns, dar acest lucru nu este suficient. Este nevoie de sprijin și în alte domenii. Dacă acordurile privind furnizarea de cereale vor fi implementate cu succes, este posibil ca și acest lucru să contribuie la demararea negocierilor de pace”, a mai spus oficialul.

Kalin a mai remarcat că, după ce s-a ajuns la acest acord, autoritățile nu se mai pot relaxa.

„Trebuie să protejăm acordul de export de cereale încheiat. Inițiativele noastre diplomatice vor continua în acest cadru”, a subliniat el.

Pe 22 iulie, la Istanbul, în prezența președintelui turc Recep Tayyip Erdogan și a secretarului general al ONU Antonio Guterres, a fost semnat un acord privind transportul în siguranță a cerealelor din porturile Ucrainei. Documentul a fost semnat de reprezentanții Ucrainei, Rusiei, ONU și Turciei.