Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Oficiali ai grupării Hamas: O…

Oficiali ai grupării Hamas: O încetare a focului între Gaza și Israel este posibilă în următoarele 24 de ore

Foto: Reuters

Oficiali ai grupării Hamas, care controlează Fâșia Gaza, au declarat miercuri noaptea, pentru CNN, că o încetare a focului cu Israelul este „iminentă și ar putea avea loc în următoarele 24 de ore”. Totuși, Israelul nu a comentat posibilitatea unui acord de încetare a focului, scrie CNN.

Un înalt oficial al Hamas a declarat că se așteaptă ca militanții din Israel și Gaza să ajungă la încetarea focului „într-o zi sau două”, pe măsură ce continuă atacurile transfrontaliere, scrie BBC.

„Cred că eforturile în desfăşurare privind un acord de încetare a focului vor avea succes”, a declarat Moussa Abu Marzouk, oficial al Hamas, pentru postul libanez al-Mayadeen TV. „Mă aştept să se ajungă la un acord de încetare a focului într-o zi sau două şi încetarea focului va fi bazată pe o înţelegere mutuală”.

Comentariile lui vin după ce presiunea internaţională a crescut asupra Israelului şi militanţilor palestinieni de a opri ostilităţile.

O sursă din securitatea egipteană a declarat pentru Reuters că cele două părţi au ajuns la un acord de principiu pentru încetarea focului, sub asistenţa unor mediatori, însă negocierile continuă.

Joi, 20 mai, s-au înregistrat peste 100 de atacuri aeriene israeliene asupra infrastructurii Hamas din nordul Gaza. Militanții palestinieni au ripostat cu rachete asupra țintelor din Israel.

Luptele din Gaza au început după săptămâni de tensiune israeliano-palestiniană în Ierusalimul de Est ocupat, care au culminat cu ciocniri într-un loc sfânt venerat atât de musulmani, cât și de evrei. Hamas, care controlează Gaza, a început să tragă rachete după ce a avertizat Israelul să se retragă de pe site, declanșând atacuri aeriene de represalii.

Cel puțin 227 de persoane, inclusiv peste 100 de femei și copii, au fost uciși în Gaza până acum, potrivit ministerului său de sănătate. Israelul a declarat că cel puțin 150 de militanți sunt printre cei uciși în Gaza. Hamas nu oferă cifre despre victimele luptătorilor. În Israel, 12 persoane, inclusiv doi copii, au fost uciși, spune serviciul său medical. Israelul spune că aproximativ 4.000 de rachete au fost lansate către teritoriul său de către militanții din Gaza.

Pe 18 mai, Israel a anunțat că bombardamentele sale aeriene au ucis un comandant militant palestinian de rang înalt în Gaza și au distrus tuneluri folosite de Hamas. Grupările islamiste au reînnoit atacurile cu rachete asupra orașelor israeliene, în ciuda apelurilor internaționale crescânde pentru încetarea focului, scrie reuters.com.

Două atacuri aeriene israeliene au ucis cel puțin 43 de palestinieni, inclusiv opt copii și au rănit alți 50 de oameni, dintre care majoritatea femei și copii, duminică, 16 mai, zi în care au fost înregistrate cele mai multe decese în conflictul israeliano-palestinian, care a început acum o săptămână, scrie CNN.

Israelul a comasat trupe la granița cu Fâșia Gaza și se află în „în diverse stadii de pregătire a operațiunilor terestre”, a anunțat un purtător de cuvânt al IDF (Forțele de apărare israeliene). Această mișcare aduce aminte de incursiunile armatei israeliene în teritoriile palestiniene în timpul conflictelor din 2008-2009 și 2014.