Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Negocierile de la Minsk finalizate…

Negocierile de la Minsk finalizate cu o înţelegere verbală

Armistiţul de încetarea focului în estul Uucrainei a fost încheia.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat joi, 12 februarie că un acord a fost încheiat la Minsk pentru încetarea războiului în Ucraina începând de duminică, 15 februarie. „Cred că am ajuns la un acord important. Am convenit asupra unui armistiţiu începând cu 15 februarie, la ora 00.00”, a declarat Putin, în urma negocierilor maraton de la Minsk, între liderii Rusiei, Ucrainei, Germaniei şi Franţei.

Totodată Ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier a decrat presei că reprezentanţii celor patru ţări, Federaţia Rusă, Germania, Ucraina şi Germania,participante la negocier, au ajuns la o înţelegere. Însă aceasta aceştia nu au semnat nici un document, a fost doar o înţelegere verbală.

Potrivit diplomatului german acordul prevede încetarea focului în timp de 14 zile şi eliberare tuturor prizonierilor, timp de 19 zile. Deasemenea retragerea armamentului greu, şi evacuare tuturor forţelor străine din această ţară sub supravegherea OSCE-ului.

Totodată înţelegerea presupune ca regiunile separatiste vor rămâne în componenţa Ucrainei, acestea vor avea un statut special ce presupune o autonomie largă. Kievul se obligă să-şi racordeze legislaţia ce presupune un statut special până la finele anului 2015.

Alt punct prevede scutirea de pedepse penale pentru participanţii la acest război şi amnistierea tuturor participanţilor.

Regiunile separatiste vor avea dreptul de a decide singur în problema lingvistică şi dreptul de a participa la alegere conducătorilor organelor de drept, O altă condiţie care după părerea mai multor comentatori formează o nouă Transnistrie în Estul Ucrainei este că regiunele rebele au dreptul la propria miliţie populară.

Presa ucraineană anunţă însă citînd declaraţiilePreşedintelui Poroşenco că nu există nici o înţelegere ce presupune acordarea autonomiei regiunelor aflate în confict, sau transformarea Ucrainei în federaţie, anunţă censor.net.ua

Totodată Poroşenco a anuţat presei că a obţinut de la liderul de la Kremlin, promisiunea de o elibera pe Nadejda Savcenko, pilotul ucrainean răpit de pe teritoriul Ucrainei şi judecat La Moscova pentru moartea mai multor jurnalişti ruşi. Savcenko deţinută într-o închisoare din capitala rusă se află în greva foamei de mai bine de două luni, protestând împotriva unui dosar fabricat.

sursa foto: itar-tass.com