Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Navă cu români, atacată de…

Navă cu români, atacată de pirați în Atlantic. Patru ostatici, printre care cel puțin un marinar român

Cel puțin un român este printre marinarii răpiți duminică, 29 noiembrie, de pe o navă atacată de pirați în Oceanul Atlantic, în dreptul Golfului Guineea, scrie presa străina, citată de Digi24. 23 de persoane se aflau la bordul navei.

Nava aparţine unei companii din Marea Britanie. În momentul atacului, la bord erau 200 de marinari.

Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor: „Nava Agisilaos, sub pavilion Marshall Island a fost atacată de pirați azi-noapte, pe când traversa Golful Guineea, la 5 mile vest de Guineea și la 22 de mile de Togo. Echipajul a încercat manevre de evitare a atacului, însă se pare că aceste manevre nu au reușit și nava a fost abordată de pirați. Patru navigatori au fost luați ostatici.

Probabil că în zilele următoare o să aflăm mai multe despre naționalitățile celor care au fost luați ostatici de către pirați. 

Din informațiile pe care le avem, într-adevăr ar fi vorba și despre un român. 

Au intrat în acțiune societățile care dețin nava și se așteaptă o contactare din partea piraților și negocierile de rigoare. Mai mult ca sigur, aceste atacuri se soldează cu revendicări materiale, adică acelea de bani. Se negociază, și, de fapt, ăsta e și scopul acestor atacuri. Cererea de avantaje materiale.  

Este un fenomen des întâlnit, și mai ales în ultima lună au fost multe atacuri soldate cu luare de ostatici în zona Golfului Guineea, acolo unde, din păcate, securitatea zonei nu este foarte bine pusă la punct. 

Noi, Sindicatul Liber al Navigatorilor, cerem, alături de toate organizațiile internaționale sub umbrela Organizației Internațuionale a Transportatorilor, ca această zonă să fie asigurată din acest punct de vedere, pentru că în ultima perioadă aceste atacuri ale piraților s-au soldat și cu pierderi de vieți omenești. 

Cu siguranță Ministerul Afacerilor Externe din România este notificat”.

Sursa: Digi24