Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Moment istoric în Japonia: Împăratul…

Moment istoric în Japonia: Împăratul Naruhito a urcat oficial pe tron. Igor și Galina Dodon, prezenți la ceremonia de întronare

Japonia a organizat, la 22 octombrie 2019, ceremonia oficială ce marchează urcarea pe Tronul Crizantemei a lui Naruhito, cel de-al 126-lea împărat din istoria ţării, un eveniment prin care succesorul lui Akihito îşi proclamă mandatul în faţa poporului nipon şi a demnitarilor din 194 de ţări, potrivit Digi24.
În cadrul evenimentului au participat şi preşedintele R. Moldova, Igor Dodon, alături de soţia sa.

FOTO: Agerpres.ro

La 1 mai 2019, prinţul moştenitor Naruhito al Japoniei a fost încoronat ca împărat după abdicarea tatălui său, Akihito. Odată cu încoronarea sa, în istoria japoneză se sfârşeşte era Heisei şi începe era Reiwa.

Noua eră semnifică comuniunea spirituală a japonezilor pentru a dezvolta cultura ţării, conform premierului japonez Shinzo Abe. Numele erei este de interes public deoarece este utilizat pe larg în calendare, ziare, documente oficiale şi diferite acte, inclusiv în permisele de conducere.

Proclamarea s-a desfăşurat în Sala Pinilor (Matsu no ma), cea mai elegantă din Palatul Imperial din Tokyo, în prezenţa unui grup restrâns, ceilalţi invitaţi rămânând în sălile anexe. Împăratul s-a aflat în Takamikura – o înaltă structură octogonală, cu bogate decoraţiuni aurii şi negre, plasată pe o estradă şi drapată cu perdele violet. În interior era un jilţ pe care suveranul nipon nu s-a aşezat însă în niciun moment al acestui ceremonial. Împăratul nipon a avut în pavilion două dintre cele trei comori sacre – o sabie şi o piatră preţioasă. Acestea împreună cu o oglindă din bronz formează comoara imperială a Japoniei. Imediat alături s-a aflat tronul împărătesei Masako, de dimensiuni puţin mai mici.

Ceremonia a durat aproximativ 30 de minute şi a fost însoţită de gonguri.

Cei peste 2.000 de invitaţi au stat în picioare în timpul discursului susţinut de împăratul Naruhito şi al mesajului de felicitare prezentat de premierul nipon, Shinzo Abe. Ceremonia s-a încheiat cu salve de tun.

Cu ocazia ascensiunii, Împăratul Naruhito a graţiat o jumătate de milion de persoane condamnate pentru infracţiuni minore. Naruhito este cel de-al 126-lea conducător imperial al Japoniei.

Foto: dw.com