Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Misiunea Agenției Internaționale pentru Energie…

Misiunea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a ajuns la centrala nucleară din Zaporojie

Misiunea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a ajuns joi, 1 septembrie, la centrala nucleară din Zaporojie, aflată sub ocupație rusă de la începutul lunii martie și bombardată constant de aproape o lună.

„Misiunea de sprijin și asistență a AIEA, condusă de directorul general Rafael Grossi, tocmai a sosit la centrala nucleară din Zaporojie pentru a desfășura activități indispensabile de siguranță și securitate nucleară și garanții”, a anunțat AIEA pe Twitter.

Vizita experților ONU la centrală nucleară din Zaporojie a fost întârziată din cauza bombardamentelor de lângă complexul centralei. Liderul echipei a spus că experții AIEA rămân determinați să-și desfășoare inspecția de siguranță planificată, transmite Reuters.

Un reporter Reuters din orașul apropiat Energodar, care este controlat de ruși, a spus că o clădire rezidențială a fost lovită de bombardamente, forțând oamenii să se adăpostească într-un subsol. Nu a fost posibilă identificarea celor care au tras. Soldații fugeau prin zonă iar elicopterele survolau.

Jurnaliștii Reuters care au urmat convoiul AIEA înainte de a fi trimiși înapoi din cauza condițiilor periculoase spun că în timp ce erau în orașul Zaporojie pe timpul nopții au văzut lumini de la explozii pe cer. Însă nu au putut verifica cine era responsabilul.

Mario Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Nucleară (AIEA), a anunțat pe 31 august că misiunea Agenției pe teritoriul centralei nucleare din Zaporojie va dura cel puțin câteva zile și, dacă va fi posibil, ar putea fi prelungită, relatează Suspilne.

„Misiunea noastră va dura câteva zile. Dacă putem stabili o prezență permanentă, va fi mai lungă, dar aceasta este prima noastră oprire, care va dura câteva zile”, a spus oficialul.

Potrivit acestuia, vizita misiunii AIEA este pe deplin coordonată cu partea ucraineană.

„După cum știți, aceasta este o parte a Ucrainei care este acum ocupată de trupele ruse, dar pentru noi este clar că acesta este un obiect ucrainean, așa că suntem aici, avem autoritatea și drepturile legale de a fi aici, clar stabilite prin acordul de garanție pe care îl avem cu Ucraina”, a spus Grossi.

Rușii au ocupat centrala nucleară din Zaporojie și orașul Energodar pe 4 martie. De la începutul lunii august, centrala nucleară și zona din jurul acesteia este bombardată permanent. Rusia și Ucraina se acuză reciproc de aceste atacuri.

La solicitarea guvernului Ucrainei, AIEA a format o misiune din 14 experți internaționali pentru vizita la centrala ocupată de ruși.